Csökkenő árak, egy-két hetes gyógyszerhiány?

Október elsejétől mintegy 500gyógyszerkészítmény ára csökken jelentősen. Az esetenként akár számottevőváltozást az teszi lehetővé, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP)vaklicitet vezetett be, így maguk a gyártók sem tudták, hogy mások milyenajánlatot tesznek az OEP-nek.

Mint arról a MedicalOnline korábbanbeszámolt, tizenegy új hatóanyaggal bővült az OEP által támogatott gyógyszerekköre és olyan új szabályozás lépett életbe, amelynek köszönhetően októbertől abetegeknek akár jelentősen kevesebbet kell fizetniük orvosságaikért – ha azazonos hatóanyagú szerek közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezettpreferált gyógyszereket kérik orvosuktól, gyógyszerészüktől. Mindez a többiközött szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések,veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járóbetegségek kezelését érinti. Az erről szóló miniszteri rendelet megkönnyíti azazonos hatóanyagú készítmények piacra jutását; elősegíti, hogy az érintettgyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosításipénztárhoz, így az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tízszázalékkal alacsonyabb áron kerülhetnek be a gyógyszer-támogatási rendszerbe.

Bár elvben mindez kedvező, hiszen alakossági térítési díjak csökkenésével is együtt jár, a folyamat nemfeltétlenül lesz problémamentes. Komáromi Zoltán háziorvos szerint példáulsúlyos kockázatot rejt magában a gyógyszerek társadalombiztosításitámogatásában bevezetett vaklicit. Ha ugyanis a betegek arra kényszerülnek,hogy orvosságaikat havonta, negyedévente olcsóbbra cseréljék, különben többetkell fizetniük, felborul a bevált terápia. Elvész a bizalmuk a gyógyszerekbenés a doktorokban is. Az országos szakfőorvos az új rendszerrel kapcsolatosanattól is tart, hogy megnő a szakrendelők és a kórházak betegforgalma, s ezzeltöbbet veszít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mint amennyit az olcsóbbszerek preferálásával nyer.

Az orvosszakmai szempontok mellettazonban ellátásbiztonsági kockázatokkal is számolni kell: lapunk információszerint nem kizárt, hogy az októberi árcsökkenést megelőzően akár egy-két hetesgyógyszerhiányra is fel kell készülniük a betegeknek. Mindezt lényegébenmegerősítette az Önkormányzati Egészségügyi Napok mai rendezvényén HankóZoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke is, aki a többi közt arra hívtafel a figyelmet, hogy a gyógyszertárak a nagy árváltozás előtt készleteznekmajd, így az átmeneti időszakban lehetséges gyógyszerhiány elkerülésére megkell találni a megfelelő megoldást.

Az OEP korábban úgy nyilatkozott, hogyha gyógyszerellátási problémáról érkezik bejelentés, jogosult arra, hogy akövetkező legkedvezőbb árú gyógyszert bevonja a preferált körbe.