Csökkent a kórházak adóssága a Nefmi szerint

Az államtitkárság a harmadik negyedévre vonatkozóan is összesítette”a fekvőbeteg-szakellátók, valamint a heti 200 szakorvosi és nemszakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitással rendelkező járóbeteg-ellátókpénzügyi helyzetét felmérő adatlapokat”. Eszerint a harmadik negyedévben az adatot szolgáltató összes szakellátót figyelembe véve az összeskötelezettség 136 milliárdról 133,1 milliárd forintra csökkent, ami 2százalékkal kevesebb az előző negyedévinél.

A közlemény szerint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókkötelezettség-állománya a június végi, 127,7 milliárd forinthoz képest a harmadik negyedév végén mintegy 123 milliárd forint volt. Ez összesen4,66 milliárd forinttal kevesebb, amely 3,7 százalékos csökkenéstjelent.

Az államtitkárság felmérése szerint a fekvőbeteg ellátást végzőegészségügyi szolgáltatók határidőn túli kötelezettsége is csökkent. Ezaz összeg a második negyedév végén 45,1 milliárd forint volt, a harmadik negyedév végére viszont 1,8 milliárd forinttal, 43,3 milliárdracsökkent.

Mint az államtitkárság kiemelte: céljuk a folyamatos monitorozás ésfejlesztés. “Az országos kataszterfelmérés mellett a fenti adatok átfogó feldolgozása és elemzése is segíti az egészségügyi intézményekgazdálkodásának megismerését, az egészségügy átláthatóságát” – tettékhozzá.