Csúszásban a családjogi törvény

Mivel sarkalatos, tehát a jövőre életbe lépő, új alaptörvényben nevesített törvényről van szó, így vélhetően legkésőbb december 23-án, idei utolsó ülésnapján szavaznia kell róla a Háznak.

A jogszabály – akárcsak a fideszes módosítókkal a nyári ülésszak utolsó ülésén alapjaiban megváltoztatott egyházi törvény – kidolgozásáért a KDNP felel. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője még június végén nyilatkozottúgy, hogy a koncepció már akkor átment a széles körű társadalmi,politikai egyeztetésen, „konzultáltunk egyházakkal, civilszervezetekkel, például a Nagycsaládosok Országos Egyesületével”.

A közelmúltban a témában rendezett konferencián Harrach úgyfogalmazott, a gyermekvállalási kedv erősítését az szolgálja, haMagyarország biztonságos és kiszámítható családpolitikát folytat, ezértfontos beépíteni a közgondolkodásba, hogy családban élni jó, agyermekvállalás pedig nemcsak nehézséget, hanem örömet is jelent.

Elmondta azt is, a kétharmados támogatást igénylő családjogi törvénybe beépítették a családok adórendszeren keresztüli támogatását, és a jogszabály évtizedekre meghatározhatja a magyar családpolitikát.Figyelmeztetett ugyanakkor, ha a házasodási és a gyermekvállalásimutatók a mostani szinten maradnak, akkor a század végére 5,2 millióracsökken a népesség.