Diétára fogják a cukorbetegeket

Csökkenne a nem inzulinfüggő betegek tablettáinak a támogatása is, 50, illetve 70 százalékra. A támogatást egy év után lehetne visszaszerezni, a megszorítás csak a 18 év alattiakra és az életveszélyes állapotban lévőkre nem vonatkozna. A negyedévenkénti vizsgálathoz szakorvosi életmód-tanácsadás társulna.

A Népszabadság szerint az új szabályozás miatt a félmillió hazai diabéteszes közül várhatóan sokan veszítik el jogosultságukat a korszerű, ingyenes inzulinkezelésre, ami azonban csak rövid távon jelent megtakarítást az egészségbiztosítónak, mert a mellékhatások miatt előálló szövődmények kezelésére még többet kell majd költeni. A lap által megkérdezett orvosszakértő szerint a betegek többsége nem fegyelmezetlenségből nem tartja a diétát, hanem mert nincs pénze a drágább, diabetikus élelmiszerekre.

Az intézkedés a Széll Kálmán terv része; januártól a krónikus hörgőtágulásos betegeknek kell felhagyniuk a dohányzással, különben csökken a gyógyszereik támogatása. A cukorbetegek gyógyszerei évente 30 milliárdba kerülnek a biztosítónak. Az új jogszabály alkotói szerint aki nem működik együtt az orvosával, az nem fog hatékonyan gyógyulni, esetében kár pazarolni a közpénzt