Drága beteg: 174 milliós a gyógyszerköltsége

Csakhogy előbb-utóbb a ritka betegségben szenvedő, nagyon drága orvosságra szoruló, valamint a daganatos, krónikus és a gyógyszereikhez ma még 100 százalékos támogatással hozzájutó betegek terápiája is veszélybe kerülhet, ha a kormányzat továbbra is csak a számokat látja, de azok mögött az embereket már nem.

Ezt ugyan így nem mondták, mert nem mondhatták ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetői, de igencsak érzékletessé tették: mivel az évi mintegy 280 milliárd forintos gyógyszertámogatás több mint a fele ezeknek a betegnek az orvosságaira megy el, szinte lehetetlen úgy megspórolni további tízmilliárdokat, hogy a megtakarítás csak a kevésbé súlyos betegségben szenvedőket érintse.
Márpedig a helyzet ma a következő.

 

Annak a 44 betegnek az enzimpótló kezelése, akinek a szervezete valamilyen anyagcsere-zavar következtében nem tud lebontani bizonyos tápanyagokat, ezért azok szervi károsodást okoznak, évente 3,7 milliárd, vagyis fejenként átlagosan 84 millió forintba kerül.

A 653 vérzékeny beteg gyógyszereit 10 milliárd forinttal támogatja a biztosító, vagyis minden egyes páciens helyett évente átlagosan 15 millió forintot fizet ki.

Százezer – többek között daganatos, diabéteszes és antipszichotikumra szoruló – beteg ma 100 százalékos támogatással kapja meg a számára szükséges medicinát. Ez az egészségbiztosítónak jelenleg évi mintegy 140 milliárd forintjába kerül.

Innentől fogva tehát elsősorban politikai és nem szakmapolitikai döntés, hogyan és milyen módon vesznek el a gyógyszerkasszából jövőre további 77 milliárd forintot. Az biztos, hogy miközben már készül a jövő évi költségvetés, még az idén is van teendő: a Széll Kálmán Terv 2.0 ugyanis további 10 milliárd forintos megtakarítást vár el az amúgy is pengeélen táncoló gyógyszerkasszától.

 

Forrás: OEP

 

 

AZ INNOVATÍV SZEREKEN SPÓROLNÁNAK

A másolattal nem rendelkező, ezért monopolhelyzetben lévő és drága orvosságok árának letörésével igyekeznek megtakarítani a Széll Kálmán Terv 2.0-ban a gyógyszerkassza számára még ez évre előírt plusz tízmilliárd forintot. Azt még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetői sem tudták megjósolni, vajon ez a lépés elengedő lesz-e ahhoz, hogy nemcsak a megszorítást, de a büdzsé év végére várható, jelenlegi előrejelzések szerinti 15 milliárd forintos hiányát is kompenzálja. Az ugyanis már látható, hogy a tavalyinál eleve százmilliárd forinttal szűkebbre tervezett, 277 milliárd forintos előirányzatnál, ha tetszik, ha nem, többet kell költenie a költségvetésnek orvosságokra.