Drágább gyógyszerekkel büntetnék az orvosokra fittyet hányó betegeket

Drágábban kaphatják gyógyszereiket a jövőben azok a betegek, akik a szükséges kezelés során nem működnek együtt az orvosaikkal – mondta egy a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjúban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Sélleiné Márki Mária szerint 2012-ig akarnak kidolgozni egy a betegek együttműködésén alapuló rendszert, amelynek lényege, hogy csökkenthetik az egészégükre nem eléggé odafigyelő betegek gyógyszereinek támogatását.

A főigazgató példaként említette az asztmás betegeket, akik közül egyesek a drága gyógyszerek szedése mellett sem hagyják abba a dohányzást. Az ő esetükben a tervek szerint bizonyos időközönként felülvizsgálnák a beteg állapotát, és ha világosan megállapítható, hogy dohányzik, akkor az asztmagyógyszerét nem 90, csupán 50 százalékos támogatással kapná meg.

A tervek között szerepel az is, hogy jutalmazzák az együttműködő betegeket – tette hozzá Sélleiné. Ha például egy cukorbeteg megfelelően szedi a gyógyszerét, és elér egy adott célértéket a cukorszintje, kaphatna magasabb támogatású gyógyszert. A főigazgató a lapnak hangsúlyozta, hogy mindez még csak terv, a szakmával való egyeztetés pedig folyamatban van.

Az OEP vezetője beszélt arról is, hogy július 1-jével több költségcsökkentő és bevételnövelő rendelkezés lépett hatályba, mivel a gyógyszerkassza kiadásai az első fél évben 18 milliárddal meghaladták az időarányos célt. A kormány ezért növelte a gyógyszergyártók befizetési kötelezettségeit, és bevezette a nemzetközi referenciaárazást: utóbbi azt jelenti, hogy ha egy gyógyszergyártó a termékét Magyarországon sokkal drágábban adja, mint más EU-tagállamokban, akkor a gyógyszert kizárhatják az OEP által támogatott termékek közül.