Drágább gyógyszerekkel büntetnék az orvosokra fittyet hányó betegeket

Drágábban kaphatják gyógyszereiket a jövőben azok a betegek, akik aszükséges kezelés során nem működnek együtt az orvosaikkal – mondta egy a Magyar Nemzetnek adott pénteki interjúban az OrszágosEgészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója. Sélleiné Márki Máriaszerint 2012-ig akarnak kidolgozni egy a betegek együttműködésén alapuló rendszert, amelynek lényege, hogy csökkenthetik az egészégükre nemeléggé odafigyelő betegek gyógyszereinek támogatását.

A főigazgató példaként említette az asztmás betegeket, akik közülegyesek a drága gyógyszerek szedése mellett sem hagyják abba adohányzást. Az ő esetükben a tervek szerint bizonyos időközönkéntfelülvizsgálnák a beteg állapotát, és ha világosan megállapítható, hogydohányzik, akkor az asztmagyógyszerét nem 90, csupán 50 százalékostámogatással kapná meg.

A tervek között szerepel az is, hogy jutalmazzák az együttműködőbetegeket – tette hozzá Sélleiné. Ha például egy cukorbeteg megfelelőenszedi a gyógyszerét, és elér egy adott célértéket a cukorszintje,kaphatna magasabb támogatású gyógyszert. A főigazgató a lapnakhangsúlyozta, hogy mindez még csak terv, a szakmával való egyeztetéspedig folyamatban van.