Drágulhatnak a gyógyszerek? Szócska futballhasonlattal válaszolt

Bölcs Judit patikavezető szerint a gyógyszertámogatás lefelezésével jelentősen drágulhatnak majd a készítmények, ami komoly bevételkiesést jelenthet a patikáknak. A patikavezető azt mondta, sok gyógyszert már most is csak előrendelésre tudnak adni, mert az árak és a támogatások változása miatt nem éri meg nekik készleten tartani. A vásárlók sem számítanak túl sok jóra az intézkedés kapcsán.

Lapinformációk szerint azonban nem hogy támogatásnövekedés nem lesz, de még az eddigit is felére csökkentik. Sajtóértesülések szerint jövőre csupán a 2011-es büdzsé 43 százaléka jut majd állami gyógyszertámogatásra.  A szakállamtitkár nem cáfolta, de nem is erősítette meg a több mint 50 százalékos csökkentést. 

„Most folyik az Eb, azt kérdezném, hogy 90 percig tart a meccs, vagy 90 perc plusz hosszabbításig? És még 11-esek is lehetnek – várják ki a végét, én nyugodt vagyok és dolgozom, köszönöm” – érvelt Szócska Miklós a gyógyszerár-változásokkal összefüggésben.
Ha végül mégis csökkentenek, akkor az azt jelenti, hogy a 2011-es 360 milliárd forinthoz képest jövőre csak 158 milliárd jut lakossági gyógyszertámogatása. Az teljes egészségügyi ágazat büdzséje pedig az idei 280 milliárd forint helyett, jövőre 80milliárddal kevesebb lesz.