Drágulhatnak a gyógyszerek

A Richter Gedeon Nyrt. ennek ellenére fenntartja a termelést és akutatás-fejlesztést, de a bevételkiesést kompenzálnia kell, a betegeknek nagyobb terheket kell vállalniuk – mondta a vezérigazgató azInfoRádiónak. Azért maradnak, mert itt van a cég központja, azadottságok jók, az adórendszer nem rossz, a szakember-ellátottság isegyelőre jó – bár ha romlik az oktatás, akkor ez pár év múlva gondotjelenthet – tette hozzá.

Bogsch Erik úgy véli: a magyarországi intézkedésekrendkívül károsak nemcsak a Richter, hanem az összes, az országbangyártással, kutatással-fejlesztéssel foglalkozó cégnek. Mint mondta,annak idején érveltek a különadó ellen, voltak alternatív javaslataikis, és “nagyon szomorú, hogy az egészségügyi államtitkárság ezekbőlegyáltalán semmit nem vett figyelembe”. Noha szükségesek strukturálisváltozások, ezek nem történnek meg, és az intézkedések elsősorban amagyarországi gyártókat sújtották. “Egy hasonlattal élve, félő, hogy agyógyszeripar a cukorgyártás sorsára jut, vagyis Magyarországon elhal akutatás-fejlesztés és a termelés” – tette hozzá.

Bogsch Erikszerint ilyen mértékben kinyitni a piacot az olcsó termékek előtt,amelyeknek a minősége nem garantált, és amelyeket az egészségügyiállamtitkárság, bár feladata lenne, nem is ellenőriz kellőképpen,veszélyezteti a betegellátást, ráadásul visszafordíthatatlan problémákat okoz. “Emellett még azt sem teszik meg, hogy adó- ésmarketingszempontból ezeket a cégeket ellenőrizzék, pedig ez szükségeslenne.” Szerinte szomorú, hogy versenyelőny helyett itthon hátránybanvannak, ami állampolgárként is nagy csalódás neki.

Bogsch Erikemlékeztetett: az a normális, ha egy cég a hazai eredménybőlfinanszírozza a külföldi terjeszkedést – ez a Richter esetében éppenfordítva van. A külföldi nyereséget hozzák haza, miközben a hazaiműködés már veszteséges lesz. “Ez a helyzet abszurd.”

Abetegeknek is nagyobb terheket kell vállalniuk, a gyógyszergyárak márelérték e tekintetben a maximumot. Ráadásul az adófizetők pénze,körülbelül a gyógyszertámogatás 70 százaléka, olyan importtermékekremegy el, amelyek mögött szinte semmilyen magyarországi tevékenységnincsen. Ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kiáramlik az országból – mondta a vezérigazgató.