Drágulnak a gyógyászati segédeszközök

Még a mankók is drágábbak lehetnek március 1-től, miután a gyógyászatisegédeszközök társadalombiztosítási (tb) támogatásának drasztikuscsökkentését javasolja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) – írja a Népszava online. A lap birtokába került tervezetből az derul ki: a biztosító nemcsakáltalánosan csökkentené az egészségkárosodásokat “elviselhetővé” tevőeszközök támogatását, hanem olyan speciális intézkedéseket isszorgalmaz, melyek lényegesen ronthatják a kötszerekhez, inkontinenciabetétekhez, sztomaterápiás-, illetve járást segítő eszközökhöz, de avércukorszintmérő-tesztcsíkokhoz való lakossági hozzáférést is.

Bár már 2011-ben is nyilvánvalóvá vált, hogy nem szántak elegendőpénzt e területre, az idei költségvetési keretet az utolsó pillanatbanegy kormányülésen még tovább, 43,3 milliárdra csökkentették, ígyegyértelmű, hogy az Orbán-kormány – a gyógyászati segédeszközöt terén -brutális megszorításokra készül. Az OEP javaslataiból pedig kitűnik: asegédeszközök esetében is a betegek, a rászorulók lesznek a spórolásáldozatai – csakúgy, mint a gyógyszerkassza megkurtításánál.

A tervezet szerint a tb-támogatási szintek közül teljesenmegszüntetnék a 98 %-os kulcsot, így a fogyatékosot csak 70-90 %-ostb-támogatással juthatnának szükséges eszközeikhez, 50-70 %-ossal atartós egészségkárosodással élők, s mindössze 0-50 % közöttiártámogatást kapnának azok, aki átmenetileg szorulnak valamilyengyógyászati segédeszközre. Az OEP-javaslat szerint ráadásul bővítenék anem támogatható kellékek körét, a közgyógyellátásban bevezetnék azúgynevezett vénydíjat és szigorítanák az eszközfelírás szabályait is.

Az egyes betegségekhez kapcsolódó segédeszközök támogatását ismegvágnák, így például az inkontinenciában szenvedők által használtbetétek támogatását 80-ról 70 %-ra mérsékelnék. Ugyancsak 80-ról 70,illetve 50 %-ra csökkenne – a járást segítő eszközök, azaz a mankók ésjárókeretek kompenzációja, de 70-ről 60 %-ra apadhat a hallásjavítóeszközök – hallókészülékek – támogatása is, sőt, a tervezet még azt isfelveti, hogy spórolás céljából emeljék a hallásvesztés küszöbét. Adiabétesz tesztcsíkok 80 %-os ártámogatását 70-50 %-ra csökkentenék, steljesen megszüntetnék az inzulin-adagolópenek támogatását, mondván: ezt a cégek amúgy is ingyen biztosítják. Hazánkban – a felmérések szerint – 1,5 millió cukorbeteg él, akiknek az 50 %-os ártámogatással évesszinten mintegy 2,5-szer többe kerülhetnek majd a tesztcsíkok, vagyis ajelenlegi mintegy 20 ezer helyett több mint 50 ezer forintba.