E-coli: Már nem veszélyesek a csírák

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal frissítette a csírák és csírázó magvakkal kapcsolatban adott korábbi tanácsát. Az Európai Bizottságarról tájékoztatta az EFSA-t, hogy a Franciaországban és Németországbanlezajlott E. coli járványt követően a tagállamok befejezték anyomonkövetési tevékenységeket az élelmiszerláncban. Minden tagállambankivonták a forgalomból a járványt legvalószínűbben okozó szennyezettélelmiszerforrást (Egyiptomból érkezett görögszénamag-tétel) és ezt azintézkedést folyamatos fontos korlátozásokkal egészítették ki – tudatta a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal honlapja.

Az EFSA a továbbiakban nem tartja fenn azt a korábbi fogyasztóitanácsát, hogy „ne termesszenek csírákat saját fogyasztásra és nefogyasszanak csírákat és csíráztatott magvakat csak alapos hőkezelésután”. Az EFSA azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a csírákfogyasztásával kapcsolatos konkrét kérdésekkel a nemzetiélelmiszer-biztonsági szervezetekhez forduljanak.

Ezzel együtt az EFSA emlékeztet a jó higiéniai gyakorlatokbetartásának fontosságára a friss zöldségfélék elkészítése során, mintaz ételkészítés előtti kézmosásra, a zöldségek folyóvíz alatt történőalapos mosására, valamint a nyers és a fogyasztásra kész élelmiszerekelkülönítésére. A fogyasztói tanáccsal együtt közreadtak egy tudományos jelentést is, amely részletes áttekintése E. coli O104:H4 járványnak, amely azEurópai Unióban az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb élelmiszer eredetűjárványa volt, és mintegy 50 ember halálát okozta.