E-recept: jövő év elejétől

Jövő év elején indulna az e-recept a kormányzati szándék szerint, legalábbiserről tanúskodik a gyógyszertámogatási rendszer átalakítását érintő, a SzéllKálmán Terv 2012. évi végrehajtását szolgáló intézkedésekről szólótörvénymódosítás.  Mint a tervezetben olvasható, a betegegyüttműködés javulását,a támogatáskiáramlás csökkenését és nagyobb gyógyszerbiztonságot várnak a régótatervezett, ám a megfelelő informatikai háttér hiánya miatt halogatott lépéstől.Az e-recept ugyanis egyszerűbbé teszi a beteg ellenőrzését (kiváltotta-e agyógyszerét), lehetőséget ad a duplikált gyógyszerelés, valamint a szükségesnélszélesebb körű gyógyszerelés alkalmazásának kiszűrésére. Az adatbázisoknakköszönhetően nyilván tudják tartani az együtt nem szedhető gyógyszereket, így azorvos jelzést kap erre vonatkozóan.

Az e-recept ugyanannyi adatot tartalmaz majd, mint a jelenleg használtvények, és az adatkezelők köre sem változik. Természetesen az informatikairendszer fejlesztése – a betegekre vonatkozó adat ott legyen elérhető, ahol abeteg tartózkodik, a háziorvosnál, kórházban vagy a patikában – nélkülözhetetlenaz elektronikus recept bevezetéséhez is.

A papíralapú vény azonban így sem tűnik el végleg, hiszen arra például azinternetet kevésbé ismerőknek szükségük lesz, és meg kell oldani azt is, mikénttartsák nyilván azokat a kiváltásokat, amelyek esetében nem a recepten szereplőbeteg, hanem valaki más hozza el a gyógyszereket.