Eddig nem ismert adóemeléseket is hoz a 2012-es költségvetés

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter már több adóemelést is bejelentett a jövő évi költségvetés tervezetének ismertetésekor, de a jelek szerint a közterhek emelésének még nincs vége. Az [origo]birtokába került a költségvetési törvény tervezete, amely szerdán kerül a kormányülés napirendjére, és ebből kiderül, hogy a bevételi oldalonvannak olyan elemek, amelyekről eddig nem esett szó.

Ilyen például az, hogy a regisztrációs adó emelkedik. Atörvénytervezet arról szól, hogy “módosul az adótábla” a regisztrációsadónál, emellett összevonják a két legnagyobb hengerűrtartalmú autókraérvényes adókategóriát, és a legkevésbé környezetszennyező, Euro-5-ösosztályozású motorral felszerelt autókra bevezetnek egy új oszlopot azadótáblázatba. Mindezek hatására az állam adóbevétele 20 százalékkalgyarapodhat, ez csaknem 7 milliárd forint többletbevételt jelentene. Atörvénytervezetben körvonalazott adómódosítás kísértetiesen hasonlít egy nyári, a Fidesz-frakcióból jött módosító indítványhoz, amelyet végül a végszavazás előtt visszavontak.

Emelkedő illeték és adóköteles ajándék

Átvariálják a gépjármű megvételekor fizetendő illeték alapját is.Most a motor hengerűrtartalma határozza meg az illeték alapját, jövőremár a teljesítményétől és a jármű korától függ az illeték összege. Ettől 6,5 milliárd forint pluszbevételt remél a kormány, illetve aköltségvetést összeállító Nemzetgazdasági Minisztérium.

A béren kívüli juttatások közé sorolt üzleti ajándék és reprezentáció most adómentes (nem kell utána fizetni sem személyi jövedelemadót, semjárulékot), jövőre már adóköteles lesz ez a kétfajta juttatás, és 27százalékos egészségügyi hozzájárulást is kell majd fizetni utánuk. (Azanyagból nem derül ki, pontosan hogyan adóztatják jövőre ezeket.) Ezzelpárhuzamosan viszont nem kell majd társasági adót fizetniük a cégeknek,ha üzleti ajándékot vagy reprezentációs juttatást adnak. A két lépésbőlösszességében 15 milliárd forint pluszadót akar beszedni a kormány.

Mivel számol a kormány?

A kormány eddig nem beszélt arról, hogy a már ismertetett adónövelőlépéseknek mekkora lesz a hatása, a tervezetből azonban ez is kiderül. A személyijövedelemadó-rendszer átrendezése 110 milliárd forinttalgyarapítja az államkasszát a kormány tervei szerint. Az adójóváírás és a félszuperbruttó teljes megszüntetése nullszaldós átrendezést jelentene(miközben az alacsony keresetűektől csoportosítana át jövedelmet a magas keresetűek felé), de a kormány a havi bruttó 202 ezer felettieknélmeghagyja a félszuperbruttós szja-t (a bruttó bért 1,27-tel felszorozvakapjuk az szja alapját), ez a lépés eredményezi csaknem teljesen a 110milliárd forintos pluszbevételt.

Néhány milliárd forintos pluszbevételt hozhat a béren kívülijuttatások átvariálása, vagyis az, hogy a hidegétkezési jegy kikerül akedvezményes adózású juttatások közül, helyét a kiterjesztettSzép-kártya foglalja el, emellett a lakbértámogatás kedvező elbírálásalá fog esni az adórendszerben.

A cégautóadónál 40 százalékos adóemelés következik be, miközben ahengerűrtartalom-alapú adót teljesítményalapúvá formálják, és az adófügg attól is, hogy a kocsi milyen környezetvédelmi osztályba tartozik.Ezektől 20 milliárd forint extra bevételt vár az állam.

Korlátozzák a veszteség elhatárolását

Matolcsy korábban annyit közölt, hogy a veszteségelhatárolástkorlátozni fogják. (A veszteségelhatárolás azt jelenti egy példánérzékeltetve, hogy ha egy cégnek az egyik évben 80 millió forintvesztesége keletkezett, a rá következő évben pedig 50 millió forintnyeresége, akkor az első évben – mivel veszteséges volt – nem kell egyfillér társasági adót sem fizetnie, és a második évben sem, mert az 50milliós profitjával szembeállíthatja az előző évi 80 milliósveszteséget. Az így maradó 30 milliós veszteséget tovább görgetheti, ésha a következő évben 40 millió forintos profitja lesz, akkor csak 10millió forint után kell adót fizetnie.) A dokumentumból kiderül, hogy aveszteségelhatárolást úgy korlátozzák, hogy csak a keletkezett veszteség felét lehet szembeállítani a nyereséggel. Ez jövőre 30 milliárdforinttal nagyobb adóbevételt eredményez.

Azt már bejelentették, hogy új adóként lesz baleseti adó, amelyet abalesetet okozó autós vagy annak biztosítója fizet. A törvénytervezetből kiderül, hogy a kötelező biztosításba építik be ezt a tételt, és 27milliárd forintnyi jövedelmet von el így az állam az autósoktól. Azonline szerencsejátékokat is megadóztatják, ez 30 milliárd forintot hozaz állam konyhájára.

Tartani akarják a 2,5 százalékos hiánycélt

Ami már ismert volt, az az áfa 25-ről 27 százalékra valómegemeléséből várt 150 milliárd forintos pluszbevétel, a dohány, alkohol és gázolaj jövedéki adójának és a játékadónak a növeléséből remélt 54milliárd forintos többletbevétel, a munkavállalók egészségbiztosításijárulékának 1 százalékpontos növeléséből számított 83 milliárd forint,és a vállalkozók járulékalapjának a minimálbér helyett annakmásfélszeresére való módosításából várt közel 30 milliárd forint.

A tervezet szerint jövőre az állam 14 055 milliárd forintot szed beés 14 630 milliárd forintot oszt szét, így a hiány 575 milliárd forintlehet. Pontosabban, ekkora hiány lesz az önkormányzatok nélküliállamban, az önkormányzatok egyenlegét a költségvetés – a szokásoknakmegfelelően – nem tartalmazza, hiszen az az egyes önkormányzatok sajátkülön költségvetéséből tevődik össze, amelyre a kormány, illetve aparlament hatást ugyan gyakorolhat, de elő nem írhatja, hogy mi isszerepeljen benne konkrét összegekkel. A költségvetési törvénymindenesetre úgy kalkulál, hogy az önkormányzatok deficitjével együtt ahiány a GDP 2,5 százaléka lesz, épp annyi, mint amennyit a kormány akonvergenciaprogramban vállalt az EU felé.