Éger: az orvosok fölháborodtak a kormány ajánlatán

A köztestület elnöke sérelmezte azt is, hogy a döntést illetően akormányzat – noha ezt törvény írja elő – nem egyeztetett a kamarával.„Ha ezt megtette volna, akkor talán elkerülhető lett volna az orvosokszéleskörű fölháborodása. Egy ilyen intézkedéshez a kamara nem adhattámogatást” – jelentette ki.

Éger elmondta: noha az orvosoknak nagy szükségük van minden fillére,nem hagyhatják, hogy a több mint 30 ezer orvosból, mindössze hatszáznakjusson valami, a többinek meg semmi. Hozzátette: öt évig nemjelentéktelen pénzről van szó, akik megkapják ezt az ösztöndíjat,havonta nettó 190 ezer forint jövedelmük lesz, miközben még az ötvenfeletti szakorvosok sem rendelkeznek ekkora jövedelemmel.

Az intézkedés soha nem látott bérfeszültséget generál a rendszerben – a kamarai vezető szerint. Éger hozzátette: a kialakult helyzetről madélután elnökségi ülésen tárgyalnak a szervezet vezetői. Egyebek mellett megfontolják azt is, hogy a kormányfőhöz vagy közvetlen környezetéhezforduljanak, és jelezzék: az egészségügy helyben jár, és ez már„elmondhatatlan károkat okoz.”