Éger: Totális a bizonytalanság a betegellátásban

Éger István kifogásolta, hogy a kormány nem, vagy csak nagyon kis mértékben vonja be a kamarát az egyeztetési folyamatba. Ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a praxistörvény általuk javasoltmódosítása egy év késéssel ugyan, de bekerült az egészségügyitörvénytervezetbe.

A kamara a politikától független testület – szögezte le az elnök –,amely ugyanazt a konzekvens egészségügyi elvárást fogalmazza meg, amitazonban az aktuális vezetés mindig háttérbe szorít, elsősorban gazdasági kényszerek miatt. Ezért szomorú, hogy miközben a kamara kizárólagszakmai alapon próbál döntéseket hozni, folyton valamilyen politikaiköntösbe próbálják öltöztetni – tette hozzá.

Éger az orvoselvándorlás megakadályozását célzó ösztöndíjprogramról úgy vélekedett, ez nem jelent megoldást, mert a programban résztvevő rezidensek egy jelentős része egyébként isitthon maradt volna, ráadásul a résztvevők aránya nem több, mint ateljes rezidens állomány 20%-a.

Éger egyébként a vizitdíj bevezetését a jelenlegi gazdasági-szociális viszonyok mellett ma sem tartaná elfogadhatónak, a magántőkét pedig az ágazat alulfinanszírozottsága miatt nincs értelme bevonni az egészségügybe.