Egész kórházakat ürítenének ki

Az egészségbiztosító kasszájában augusztus végén a tervezettnél több mint 41 milliárddal kisebb a volt hiány, miután jóval kevesebbet költöttek táppénzre, és lényegesen több pénz folyt beegészségügyi hozzájárulásból és a gyógyszergyári befizetésekből is. Ezt a talált pénzt az egészségügyi államtitkárság a Semmelweis Terv végrehajtására szeretné fordítani – írja a Népszabadság a birtokába került kormányzati dokumentumra hivatkozva.

Információi szerint szerint legalább tucatnyi kórházi épület ürülhet ki, telephelyek szűnhetnek meg – így a Honvédkórházhoz tartozó verőcei kórház isKöztük van az újpesti Károlyi Kórház, amelynek feladatai más közeli ellátókhoz kerülnének. Atelephely-fölszámolásra ítéltek listáján számos olyan ingatlan isszerepel, amely értékes budai telken található. Ilyen – egyebek között – a Budai Gyermekkórház, a Szent János Kórház és az OrszágosKorányi Tüdőgyógyintézet területeinek egyes részei. Kiürülne a Darócziúton lévő Országos Vérellátó Szolgálat, valamint a szomszédságban lévőOrtopédiai Klinika épülete is.

A fővárosban három, éjjel-nappal folyamatosan üzemelő, minden bajra megoldást kínáló centrumot alakítanak ki, ezekhez igazítják az egyéb kórházak illetékességi területeit is. Budán három intézmény állna össze erre a célra: a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Klinikája, valamint a Szent János és a Kútvölgyi kórház. Pesten az egyik centrum a Honvédkórház lenne; a másikhoz a Nagyvárad tér környékén lévő kórházak szakmai palettáját költöztetnékössze, amelynek keretében a Semmelweis Egyetem Korányi-projektjétbővítenék.