Egészségügy-finanszírozás maradékpénzekből

A Világgazdaság hasábjain megjelent interjúban arra az elképzelésre, hogy a megatárcáról válasszák le az egészségügyet, Réthelyi Miklós azt mondta: “… nem pártolnám ezt a lépést”. Az egészségügynek a másik négy ágazat nem teher, nem kell osztozni a pénzen, “hiszen azEgészségbiztosítási Alap önállóan gazdálkodik.”

A lap újságírójának felvetésére, hogy az Egészségbiztosítási Alap jövő évi költségvetési koncepciója az ideinél 5 százalékkal kisebbforrással számol, a miniszter közölte: “Az ország gazdasági helyzetétrendező Széll Kálmán Tervben egyértelműen benne van a gyógyszerkassza csökkentése. Ha ez van az öt százalékban, megvan a magyarázat”.

A kórházak eladósodottságáról a miniszter azt mondta a Világgazdaságnak, hogy tavaly is sikerült az adósságot kezelni “a különféle maradékpénzekből, az idei költségvetésben is van egy 15 milliárd forintos tartalékalap, és számolunk a minisztériumi költségvetési fejezetben találhatótartalékokkal is.” A tárca idei költségvetésében a kormány 39,2 milliárd forintot zárolt, amit – a miniszter szerint – igyekeztekfeladatarányosan végrehajtani.