Egészségügyi állapotfelmérés okostelefonnal

A Fujitsu hamarosan piacra dob egy olyan okostelefont, ami az archoz téve, annak vérkeringéséből képes információkat szolgáltatni a jelenlegi egészségügyi állapotunkról. A Fujitsu jövőre kívánja piacra dobni a találmányát, amelynek segítségével a munkahelyen vagy otthon tudhatunk meg fontos információkat speciális mérőműszerek nélkül az egészségi állapotunkról.

A készülék az arcnak a vérkeringés okozta fényessége mérésén alapszik. Ha az arc elé tartjuk öt másodpercre az okostelefont, a készülék méri a hemoglobinszintet, kihasználva ennek a fehérjének azt a tulajdonságát, hogy képes elnyelni a látható színspektrum zöld fényét.

A rendszer képes kiszűrni a számításokból a fejmozgást és más zavaró tényezőket, hogy pontosan megbecsülje a szív ritmusát – mondták a Fujitsu kutatói. A vállalat szerint a rendszert más eszközökre, így televíziós képernyőre vagy tükörre is lehet alkalmazni. „Biztonsági alkalmazások is lehetségesek, például nyilvános helyeken vagy repülőtéri ellenőrzőpontokon, hogy kiszűrjék a betegeket vagy a gyanúsan viselkedőket” – idézte a cég közleményét a nemzeti hírügynökség.

Forrás: MTI