Egészségügyi dolgozók – egyeztetés alatt

A Magyar Nemzet értesülései szerint csökkentené az éjszakai és megszüntetné a délutáni műszakpótlékot a munka törvénykönyve tervezett módosítása, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne az egészségügyi dolgozók jelentős részénél. Továbbá a tervezett módosítás nyomán a munkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne a felelősségük.

Garai István Levente szocialista képviselő pénteken azt közölte: az MSZP szerint, ha a parlament elfogadja az új munka törvénykönyvét,előreláthatóan csökkenni fog az egészségügyi dolgozók keresete, így mégtöbb orvos és szakdolgozó vándorolhat el.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának tagja közleményébenkifejtette: a kormány tervei szerint csökkentik az éjszakai pótlékot, adélutáni műszakpótlék elvétele 5-7 százalék veszteséget okoz, míg amunkavállalók további 6 százalékot buknak el azzal, hogy atúlórapótlékot nem lesz kötelező kifizetni. Egy bruttó 100 ezer forintos fizetésű egészségügyi dolgozó a műszakpótlékokkal együtt ma bruttó150-160 ezer forintot keres, a tervezett változások életbelépése utánviszont csak bruttó 115 ezer forintot fog – tette hozzá.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága azt közölte: információik szerint a munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatban jelenleg is folynak egyeztetések, továbbá a munkaadói és munkavállalói oldaltól kapott írásbeliészrevételek, javaslatok feldolgozását követően, azok figyelembevételével alakítja az előterjesztő a szakmai vitaanyagot, amely eztkövetően kerül majd a kormány elé.

A szakmai szervezetekkel folytatott konzultációsorozat után kezdődik meg a közigazgatási egyeztetés, a tervezetről várhatóan ősszel születik kormánydöntés. A törvényjavaslat azt követően kerül az Országgyűlés elé – tették hozzá.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara(MOK) elnöke azt mondta: a munka törvénykönyvének koncepciója szerintnem csupán az egészségügyi dolgozók, hanem általában bármelymunkavállaló által gondatlanságból elkövetett bármilyen károkozástkorlátlanul megtéríttethetne vele a munkáltatója. Felhívta a figyelmetarra az ellentmondásra, amely az ágazat munkavállalóinak rendkívül alacsony bérezése és az általuk használt rendkívül nagy értékű eszközök és módszereik értéke között feszül. Mint kifejtette: az orvosok és szakdolgozók nagyon sok drágaberendezést, eszközt használnak, amelyekkel kapcsolatban bármilyenprobléma előfordulhat, s önmagában ez is milliós kárt jelenthet. Azilyen jellegű károkozásnak a műhiba csak egy kis szelete – mondta ÉgerIstván, aki szerint ez a módosítás az egészségügyben nagyon nagy veszélyt jelenthet.

Kiemelte továbbá, hogy az egészségügyben végzett munka felelőssége és az ahhoz kapcsolódó bérezés között égbekiáltó a differencia. Ehhez képest a munka törvénykönyvének koncepciója az egészségügyidolgozók túlmunka díjazását is a jelenleginél hátrányosabb módon tervezi számítani. Ez különösen érintené az egészségügyi szakdolgozókat, akikezzel minimális pluszjövedelem forrásukat is elveszítenék. “Ez pedig,tekintve, hogy már így is nehezen élnek, még nagyobb elvándorlásra ösztönözheti őket” – fogalmazott.

A MOK elnöke megjegyezte: az általa elmondottak annak a hivatalos szakmai véleményrendszernek az elemei, amelyet kollégáival és másszakértőkkel együtt írásban is eljuttattak a tárcának. Éger István bízik abban, hogy véleményük megvitatására a következő hetekben lesz lehetőségük az egészségügyi vezetéssel.