Egészségügyi egyeztető fórumot sürget az MSZP

Havas Szófia, a szocialista párt fővárosiképviselője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem derült ki azelmúlt egy év alatt, hogy mitől lesz jobb az ellátás.

Az egészségpolitikus szerint az elsőnegyedévben 116 milliárd forint volt a kórházak tartozásállománya, amely aztán három hónap alatt 127 milliárdra nőtt. Jelezte, hogy ez továbbinövekedést prognosztizál, miután az őszi időszakban fogják finanszírozni a nyári csökkent teljesítményt.

A Fővárosi Közgyűlés egészségügyibizottságának alelnöke a tartozásállományon belül kitért a lejártbeszállítói tartozásokra is, amely 45 milliárd forintot tett ki. Mintfogalmazott, ez azért veszélyes, mert a következő évi költségvetésben”eddig közel 100 milliárdról tudunk, amit kivonnának az egészségügyiellátórendszerből”.

Az MSZP-s politikus szerint nem látni, mitőlfognak Magyarországon maradni az egészségügyi dolgozók. Hozzátette,elképzelések vannak csak arról, hogy ingatlaneladásokból származóbevételeket forgassanak vissza, ez ugyanakkor szerinte irreáliselképzelés.

Mint mondta, jelenleg kapkodás, fejetlenségtapasztalható. Az MSZP álláspontja szerint ez rövid távonhelyrehozhatatlan károkat fog okozni az egészségügyi ellátás terén.