Egyenként egyeztetnek a kórházigazgatókkal Szócska szerint

Jelenleg az átalakítás keretrendszerét ismertetik az intézményekfenntartóival, vezetőivel, ezt átfogó egyeztetés követi novemberben ésdecemberben az összes intézményvezetővel, külön-külön – mondta azegészségügyért felelős államtitkár. Az átszervezés mellett az egyesintézmények állami fenntartásba vételének technikai kérdéseiről isegyeztetnek a vezetőkkel – tette hozzá.

Szócska Miklós kitért arra, hogy egy-egy térség helyzeténekelemzésekor megvizsgálják, hová ér el a beteg optimális időben, illetveazt, hogy az ottani kapacitások elégségesek-e az adott népességszínvonalas ellátásához. A kapott válasz alapján kiderül, hogy az adottintézmény fejlesztésre szorul-e, vagy éppen tartalékkapacitásai vannak. 

Az átszervezés alapelve, hogy az alap- és járóbeteg-ellátást a beteglakhelyéhez minél közelebb kell biztosítani, míg a bonyolult szakmaifeladatokat a nagy egészségügyi centrumokban kell megoldani, mert nincselég orvos és eszköz – magyarázta az államtitkár. Minden betegnekmeglesz az elsődleges ellátási intézménye, de az adott térségen belül a”szabad mozgás”, vagyis az intézményválasztás megengedett – mondtaSzócska Miklós.