Egyetlen üzenetük lehet Magyarország számára: „nincs tovább”

A kamara „segélykiáltását” a MOKszombaton újonnan megalakult küldöttközgyűlése is támogatta – idézte fel Éger István. Emellett megerősítették, hogy a köztestület továbbra istámogatja a rezidensek „Élhető magyar egészségügyért” mozgalmát,amelynek keretében felmondólevelüket letétbe helyezik, hogy ily módongyakoroljanak nyomást a döntéshozókra. Továbbá kiállnak azok mellett akollégák mellett, akik a saját és betegeik biztonsága érdekében nemvállalnak túlmunkát – tette hozzá.

Éger István kiemelte: azegészségügyi dolgozók túlterhelése olyan mértékű, hogy egyre több ahiba, növekszik a peres ügyek száma, erre pedig az intézmények sememberileg, sem anyagilag nincsenek felkészülve. Emellett a kórházakadósságállománya exponenciálisan nő, egyre nagyobb a munkaerőhiány, abetegek számára lassan kérdéses, hogy az intézményekben kapnak-eegyáltalán ellátást, és azt milyen színvonalon teljesítik. A MOK elnökeemlékeztetett, arra, hogy tavaly decemberben is leszögezték: „agyógyítást jelenleg sújtó körülmények közepette nem tudunk felelősségetvállalni a betegellátás biztonságáért”.

Éger István beszélttovábbá arról, hogy a múlt héten négyszemközti megbeszélést folytatottMatolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel, mert – mint mondta – apénzügyi tárca az egészségügyön is rajta tartja a kezét, de korábban úgy érezték: a tárca vezetője nincs kellően informálva az egészségügyhelyzetéről.

A miniszter a beszélgetés során azt mondta:tisztában van azzal, hogy az ágazatban sürgős bérrendezésre lenneszükség, de ez csak az ország gazdasági helyzetének függvényében,valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által tervezettszerkezetátalakítás mentén lesz majd csak megvalósítható – idézte aminiszter szavait Éger István.

A MOK elnöke a keddisajtótájékoztatóján egy múlt héten megjelent cikkre is reagált, amely akamara „antidemokratikusságáról” írt. Ennek kapcsán kifejtette: a kamara szombati küldöttközgyűlésén 122 módosító pontot szavazott meg nagytöbbséggel az újjáalakult köztestület. Elfogadták a kamara újalapszabályát, valamint több mint 90 százalékos támogatottság mellett ajövő januártól életbe lépő etikai kódexüket is.

A gyűlés békésen, jó hangulatban telt – szögezte le Éger István.