Egyeztetések kezdődtek a gyógyszerhiány megakadályozására

Az Országos EgészségbiztosításiPénztár (OEP) korábbi közlése szerint októbertől jelentősen csökken több gyógyszer, többek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők,antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára. AzOEP július végén számolt be arról, hogy életbe lépett a „generikus”,vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását módosítószabályozás, amely által az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonoshatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatásúúgynevezett preferált gyógyszereket kérik a patikákban.

Az újszabályok szerinti első eljárás során a gyógyszergyártók 458 termékrenyújtottak be átlagosan 25 százalékos árcsökkentést. Ennek eredményeként egyes vérnyomás- vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért abetegeknek dobozonként akár ezer forinttal is kevesebbet kell majdfizetniük, mint korábban – hangsúlyozta az OEP. Októbertől többgyógyszer, többek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők,antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek árajelentősen csökkenhet.

A Magyar Hírlap hétfői számában arról írt, hogy az OEP és a gyártók közötti ártárgyalások nyomán az olcsóbbá válómedicinákból rendre átmeneti hiány alakul ki a patikákban. Ennek az azoka, hogy a gyógyszertárak a finisben igyekeznek megszabadulni a majdancsökkentett árú készleteiktől, hogy ne érje őket veszteség. Ezért aMagyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) már szeptember utolsó napjaitólszorgalmazná a csökkentett árú készítmények patikai készletezését. AMagyar Nemzet keddi cikke szerint a kamara az egészségügyért felelős államtitkárságot és az OEP-et ismegkereste az ügyben. A kamara egyúttal azt is szorgalmazta: hozzanakolyan jogszabályt, amely kötelezi a gyártókat a korábbi áron vásárolt,de el nem adott készítmények visszavételére, így sem anagykereskedőknek, sem pedig a patikusoknak nem származna káruk azárváltozásból.

Bódis Lászlóné országos tiszti főgyógyszerészkedden azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján természetes, hogyamennyiben bizonyos gyógyszerek beszerezhetősége sokkal olcsóbb lesz,akkor azokból nem fog nagyobb készletet rendelni a gyógyszertár. Ezzelegyütt viszont jellemzően a betegek sem veszik meg előregyógyszeradagjukat, ha egy hét múlva olcsóbban juthatnak hozzá ahhoz. Agyógyszerészek képviselői ezért egyeztetéseket kezdtek anagykereskedőkkel, hogy még egy hétig se legyen gond a betegekgyógyszerellátásában – mondta az országos tiszti főgyógyszerész.

Horváth Tamás, az MGYK elnöke elmondta: megkeresték a magyarországi gyártóiszervezeteket és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségét. Aztindítványozták, hogy az október elsejei árváltozásban érintettkészítményeket a gyógyszerbeszerzések során a patikák már szeptemberutolsó időszakában az októberi kondíciókkal szerezhessék be. Anagykereskedők szövetsége és a generikus gyártói szervezet is támogatta a kamara javaslatát. A többi szervezettől egyelőre nem érkezett válasz,de Horváth Tamás bízik abban, hogy hamarosan ők is pozitívan reagálnak.

Az MTI az egészségügyért felelős államtitkárságot is megkereste az ügyben. Mint írták, a szaktárca támogatja a betegek folyamatos és biztonságosgyógyszerellátását elősegítő kezdeményezéseket. Így azt is, amely arrairányul, hogy az adott árcsökkentési eljárás hatályba lépése előtt a„készletleértékelődési kockázat” miatt a gyártók, nagykereskedők az újáron biztosítsák a gyógyszert a gyógyszertárak részére – közölte azállamtitkárság, hozzátéve: minden további intézkedés olyan jogszabályimódosításokat igényel, amelyek gazdasági, minőségbiztosítási hatásainakpontos megismerése szükséges.