Egyre több a fejtetves gyerek az iskolákban

Az ÁNTSZ statisztikái szerint országosan 100 gyerekből 1-3 tetves. Avérszívó élősködő kiirthatatlannak tűnik, évről-évre visszatérő jelenség az iskolákban, óvodákban ritkábban a bölcsődékben is. “Ráadásul minéljobban keressük, annál több tetves gyereket találunk, azaz azokban azévekben, amikor az ÁNTSZ kiemelten fókuszál a témára, a számokmagasabbak” – mondja Surján Orsolya, Nógrád megyei tiszti főorvos.

Gyanús, ha a gyerek sokat vakarja a füle tövét

“Tévedés, hogy elsősorban a rossz szociális körülmények között élőgyerekek tetvesek, a tetű ugyanis jobban kedveli az ápolt hajat és atiszta fejbőrt” – mondja Surján. Az ÁNTSZ Országos TisztifőorvosiHivatal és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve idei kampányában leginkább a szülők ismereteit és felelősségétszeretné növelni a fejtetvességgel kapcsolatban, amellett, hogyszeptemberben és az év során még három alkalommal a védőnők ellenőrzik a gyerekeket, és azoknál a gyerekeknél, akiknél találtak fejtetűt,levélben felkérik a szülőket a szükséges intézkedések megtételére. Ajogszabályok szerint ma már gyerek azért nem zárható ki egy közösségből, mert tetves.

De védőnő nélkül, magától is felismerheti a szülő a rovart: gyanúraad okot, ha a gyerek sokat vakarózik, elsősorban a füle körül és a tarkó vonalában. A sok vakarózás felsértheti a bőrt, aminek következtébenbőrgyulladás is kialakulhat, fertőző betegségtől azonban nem kelltartani, ez az élősködő nem terjeszt más betegséget.

“Az iskola nagyon természetesen kezelte” – egy érintett édesanya története

“A kislányunk elsős volt, amikor egy erdei tábor után fésülve, tetűttaláltam a hajában. Rögtön szóltunk a tanító bácsinak, hogyfigyelmeztesse a többi szülőt is. Furcsa, de állítólag a többigyereknél, sőt még az évfolyam többi osztályába járók közül sem találtak senkinél tetűt. Ami jó érzés volt, hogy az iskola nagyon természetesenkezelte az esetet. Emlékszem, amikor én voltam gyerek, ez szégyen volt. A kislányom esetében viszont még a tanító bácsi vigasztalt engem, hogy atetű tiszta állat, jól megválogatja kinek a fejében telepszik meg” -meséli egy, a főváros XIII. kerületében élő édesanya.

A család kétszer volt kénytelen a csaknem három órás tetűirtókezelést elvégezni a kislánynál, mivel az első kezelés után néhányhéttel újra találtak vérszívót a hajában. “Bár azt olvastam, hogy azállat a petéit a fejbőr közelében teszi le, és az alapján, hogy ahajtőtől milyen távolságra találhatók a serkék, meghatározható, hogymikor történt a fertőzés, a mi esetünkben ez azonban nem volt igaz. Akislányom félhosszú hajában ugyanis egészen lent, a hajszálak vége feléis találtunk serkéket” – meséli az édesanya.

Sok türelmet igényel a szülőtől a tetűirtás

“Nem az a szégyen, ha a gyerek tetves, hanem az, ha a szülő afigyelmeztetés ellenére nem tesz ellene semmit” – mondja a Nógrád megyei tiszti főorvos. A gyógyszertárakban különböző áron többféle szer iskapható fejtetű ellen, ezek között van olyan, amelyet hajmosás előtt,másokat hajmosás után kell a hajra kenni. Van olyan, amelyet a kezelésután rajta kell hagyni, és van olyan, amelyet le kell mosni. Mivel aszer beivódik a hajba, és a következő hajmosásig védelmet nyújt,megelőző kezelésként is alkalmazható.

A tetűirtó szerek a tetveket és a serkéket elpusztítják, ám acementszerű anyag, amellyel a serkék a hajszálakhoz rögzülnek, ellenáll a vegyszereknek, ezért még az elpusztult serkék eltávolítása sem könnyű.Segíthet a nagyon sűrű fogazatú fésű (érdemes ecetbe mártani használatelőtt), vagy lehúzhatjuk a serkéket egyenként két körmünkkel, nedvesvattával, illetve végső esetben segíthet a hajvágás is. A tetűirtásmindenképp türelmet igénylő feladat, egy hosszú hajú kislány hajánakátfésülése sűrű fésűvel akár három óráig is eltarthat.

Hogy a kezelést követően a gyerek ne kapja el újra a vérszívókat,ajánlott a tetűirtószert még néhány alkalommal használni hajmosáskor,valamint a szülőknek időről-időre javasolt átvizsgálniuk a gyermekhaját, hogy nincs-e benne élő tetű vagy serke.

Egy nőstény kétszáz utóddal

A 3-4 milliméter hosszú fejtetű általában szürke, de képes a színétváltoztatni a haj színének megfelelően. A 2-4 hétig élő nőstény életesorán átlagosan 200 petét (serkét) rak le. A nőstények a serkéket afejbőrhöz közel, a hajszálak tövébe, gyakran a tarkóvonalba, halántékrateszik le. A serkék cementszerű anyaggal tapadnak a hajszálra, ezérteltávolításuk kitartást igényel. A serkékből 10-14 nap alatt kelnek ki a tetűk, amelyek folyamatosan a hajban maradnak, lábaikkal a hajszálakbakapaszkodnak, táplálékul pedig vért szívnak a fejbőrön keresztül. Afejtetű állatról nem, kizárólag csak emberről-emberre terjed.