Egyszerre csak egyhavi adag gyógyszer

Az egészségbiztosító és a lakosság is pazarol azzal, ha az orvosegyszerre háromhavi gyógyszert ír fel. Alapvetően ezzel indokolta azegészségügyi államtitkárság, hogy ettől a hónaptól az orvos egy vényen,egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiségetrendelhet – írja a Világgazdaság – online.

Eddig a gyógyszerrendelési szabályok megengedték, hogy háromhavi vagy indokolt esetekben ennél hosszabb időre elegendő tb-támogatottgyógyszert is kiváltson a beteg. Ezt általában egyszerre tette, holottidőközben szüksége lehetett terápiamódosításra, így feleslegesséválhatott akár egy-két havi adag is. Az egészségbiztosítógyógyszerkasszájából becslések szerint évi több milliárd forint folyt ki feleslegesen, miközben a házipatikákban áltagosan található 10,2 dobozgyógyszerből majdnem 2 doboz szavatossági ideje már lejárt.

 

Az új szabályok miatt a krónikus betegségben szenvedőknek nem kellsűrűbben orvoshoz menniük. Viszont egyszerre ők sem válthatnak kitöbbhavi orvosságot, csak az orvos által előírt ütemezésben juthatnak apirulájukhoz. További változás, hogy a vényen és a beteg-nyilvántartásirendszerben is jelölniük kell az orvosoknak, hogy a beteget mennyi ideig látták el a felírt gyógyszerrel.

 

Magyarországon egyébként évente átlagosan 300 millió doboz gyógyszerfogy. Ennek 20%-ka a kukában landol, mert már nem kell vagy lejárt.Kutatók úgy vélik: 6-7-féle orvosság biztosan felesleges aházpatikákban.

 

2005 óta, amióta a gyógyszertáraknak kötelezően gyűjtőládákat kellkihelyezniük a már feleslegessé vált gyógyszereknek, a patikák havontaátlagosan 15 tonna gyógyszert vesznek így át.

 

Forrás: weborvos.hu