Elbocsátások jöhetnek egy jogszabály miatt?

Ellátási problémákhoz, de elbocsátásokhoz is vezethet az egészségügyi salátatörvény részeként június 9-én elfogadott rendelkezés – írja a napi.hu.

A jogszabály kizárja a gyógyászati segédeszköz ellátási láncból azokat a viszonteladókat, amelyek a forgalomba hozóktól vásárolják, és a forgalmazóknak adják tovább a segédeszközöket. Ilyenek leginkább a gyógyszertárak részére elsősorban kötszereket és inkontinencia termékeket szállító gyógyszer-nagykereskedelmi cégek, de a magyar piacon akadnak kifejezetten gyógyászati segédeszköz nagykereskedelemre szakosodott vállalkozások is, amelyek elsősorban a vidéki, kisebb forgalmazókat látják el eszközökkel.

hgysz-0813

A törvény kizárja a láncból a nagykereskedőket, akik ezért már nem szerződnek a hazai gyse gyártó kkv-kal. Mivel a gyártók logisztikai háttér nélkül nem tudják teríteni az árut, kénytelenek lesznek leépíteni felesleges kapacitásaikat.

A nagykereskedők kizárásánál a jogszabályalkotó nem vette figyelembe, a gyógyszertárak közvetlenül az importőrtől is vásárolhatnak, logisztikai infrastruktúra hiányában, a járulékos plusz költségek miatt túllépnének a tb támogatott áron, vagyis jellemzően mégis csak a nagykereken keresztül szerzik be a gyógyászati segédeszközöket.

A teljes cikket a napi.hu oldalán olvashatja el.