Elérte a riasztási szintet a parlagfű-pollenkoncetráció

Azt írták, a múlthéten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság, valamint a Mezőföld, továbbá aDuna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az országkeleti határszakasza mentén is elérte a parlagfű pollenkoncentrációja alégköbméterenkénti 30-49 pollenszemet. Ezért az Országos KörnyezetegészségügyiIntézet ezekre a tájakra elsőfokú, piros riasztást adott ki. 

AParlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén piros színnel jelölték többekközött az ország keleti határvonalát, beleértve olyan nagyvárosokat, mintNyíregyháza, Debrecen és Békéscsaba, továbbá nyugaton Székesfehérvár,Kecskemét, Kaposvár és Szekszárd térségét.

Emellettaz ország túlnyomó részén figyelmeztető (narancs színű) jelzés van érvényben,ez alól csak a Visegrádi-hegység és a Börzsöny, valamint a Villányi-hegységtérsége kivétel. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következőnapokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteikerősödésére – figyelmeztetett az ÁNTSZ.

AParlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül éselérhető: a http://oki.antsz.hu/ címen, valamint a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép az Ambrosiapollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról adtájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztásikategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Az ÁNTSZ felhívta afigyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzeténekmegítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellettelsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti aszervezetet.

Forrás: MTI/ Hvg.hu