Élesednek a felmondások januárban

A Magyar Rezidens Szövetség tisztában van az ország gazdaságihelyzetével, ám, ha Magyarországon továbbra sem veszik elég komolyan azegészségügyi dolgozók felmondási akcióját, itthon is könnyen odáigfajulhat a helyzet, mint Szlovákiában, mert a kollégák egyreelkeseredettebbek – nyilatkozta Papp Magor, a szervezet elnöke az MTI-nek.

A szomszédos országban most “élesednek be” a felmondások, s azegészségügyi válság miatt szükségállapot bevezetése fenyegetSzlovákiában – hívta fel a figyelmet. A felmondások “aktiválása” nálunkis közelít, bő egy hónappal az akció vége előtt az egészségügyi dolgozók egyre elkeseredettebbek, teljes kórházi részlegek csatlakoznak – mondta a rezidensszövetség elnöke.
“Meg kellett húzzuk a határt, amennyinél egy orvos nem kereshet kevesebbet. A kollégák nem fogják felvállalni,hogy 2012. január elsejétől is kevesebbet keressenek, mintMagyarországon egy utcaseprő, vagy egy krumplisütő” – fogalmazott.

Papp Magor közlése szerint valamennyi tárgyaláson jelezték, tisztában vannak az ország gazdasági helyzetével. Mint mondta: nincsenek irreális elvárásaik. Ha az ágazat vezetése végre bemutatná az egészségügyidolgozók életpályamodelljét, és annak első lépése január elsejéveléletbe is lépne, akkor az képes lenne az orvos elvándorlást csökkenteni – tette hozzá.

A szövetség elnöke szerint, ha elsőként a legnehezebb helyzetbenlévő, vagyis a közalkalmazotti bérért dolgozókon segítenek, “az alkalmas lehet a tűzoltásra”. Ezzel együtt viszont láthatóvá kell tenni akövetkező lépcsőket is, a 28 ezres orvostársadalom számára kellbiztosítani egy elfogadható bérszínvonalat – emelte ki Papp Magor,megjegyezve: “nem luxusautóért, hanem a megélhetésért harcolnak”.

Mindeközben a rezidensszövetség elnöke szerint Szócska Miklósegészségügyi államtitkár több mint két hónapja nem egyeztetett velük,nem is próbálja megoldani a helyzetet.

Papp Magor a múlt héten kirobbant Uzsoki utcai kórház állítólagosmorfintúladagolási botránya kapcsán azt mondta, a vádak alátámasztásárasemmiféle bizonyítékot nem látott. Tudomása szerint az egész ügyhátterében egy belső konfliktus áll. Szerinte az mindenesetre “érdekes”, hogy épp az akciójuk végéhez közeledve került elő egy ilyen horderejű,több évvel ezelőtti történet. Ennek kapcsán megjegyezte, a cseh, alengyel és a szlovák kollégák is jelezték, hogy akciójuk idejéngyakoribbá váltak az orvosok lejáratásáról szóló hírek a sajtóban. PappMagor szerint az ágazatvezetésnek mielőbb ki kell állnia az egészségügyi dolgozók mellett, mert ez az eset tovább rontja a hangulatot azegészségügyben.

Szlovákiában az egészségügyi ágazatban annak következtében alakult ki válsághelyzet, hogy a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség(LOZ) nem tudott megegyezni a kórházi orvosok követeléseiről.Szeptemberben mintegy kétezer kórházi orvos felmondott a munkahelyén. Afelmondási idő november végén lejár, így orvoshiány miatt több kórháznem tudná ellátni feladatait.

Szombat este a szlovák kormány rendkívüli ülésén, Pozsonyban úgydöntöttek egyelőre nem hirdetnek ki szükségállapotot az egészségügybenkialakult válság miatt. Iveta Radicová miniszterelnök közölte: a kabinet hétfőn újra rendkívüli ülést tart, hogy áttekintse a helyzetet -emlkeztet a hírügynökség.