Életmentő gyógyszerek – saját kontóra

Május óta egyetlen új gyógyszer sem kapott támogatást Magyarországon az egészségbiztosítótól, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre. Új orvosi eljárást vagy technológiát több mint másfél éve nem fogadtak be a támogatásba – írta a Világgazdaság. Mindez azt jelenti, hogy bár az Unió többi országában elérhetők a betegek számára a legmodernebb készítmények, hiszen azokat törzskönyvezték, nálunk csak az elvi lehetőség van meg arra, hogy az orvosok ezekkel gyógyítsanak. Támogatás híján a készítmények teljes összegét a betegeknek kellene fizetniük – mivel azonban milliós nagyságrendről beszélünk, ez szóba sem kerül. Ráadásul ha csak kórházban beadható szerről van szó, a beteg meg sem veheti magának a patikában.

A legérintettebb szakterület az onkológia – csak itt közel fél tucat készítmény támogatását várják. Van, amit már 4 éve. – A vese-, a tüdő- és a prosztatarák kezelésére is van olyan gyógyszer, amely mögé még nem került egészségbiztosítási finanszírozás. Ezekre minden alkalommal egyedi méltányossági kérelmet írunk az OEP-nek, amit vagy elfogadnak, vagy nem. Sokszor úgy érzem, a jóindulatukon múlik, hogy a beteg megkapja-e a szükséges gyógyszert – mondta el Torday László, a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikájának egyetemi adjunktusa.A támogatás hiánya a betegek túlélési esélyeit rontja. Torday adjunktus példaként említette a veserákot, amelynek kezelésére a világon nyolc aktív szer áll rendelkezésre. Ebből hazánkban lényegében kettőt tudnak használni, egyet a jó, egyet a rossz prognózisú betegek kezelésére. – A prosztatarák, amely rengeteg embert érint, szintén ilyen betegség: létezik egy jelentős mellékhatások nélküli hormonkezelés, amely adott helyzetben helyettesíthetné a kemoterápiát. De az OEP nem támogatja.

Hazánkban közel ezer betegen már csak azok a készítmények segítenének, amelyek Magyarországon elérhetetlenek. Az orvosok minden alkalommal tájékoztatják a beteget, ha létezik a betegségükre jobb, modernebb vagy reményt adó készítmény, de le is beszélik őket arról, hogy saját költségükön megvásárolják. – Egy havi adag is milliókba kerül, a terápia pedig hosszú ideig elhúzódhat. Nincs ma hazánkban olyan család, amely megengedhet magának ekkora kiadást – fogalmazott Torday László.

A befogadás teljes leállásának hátterében szakértők szerint az áll, hogy az OEP tárgyalásai nem vezetnek eredményre. A gyártók az uniós árakon adnák készítményeiket, míg mi olcsóbban akarjuk. Egyes gyógyszerek akkor kapnák meg a támogatást, ha a gyártóik vállalják: annak meghatározott hányadát eleve visszafizetik, vagy elfogadják, hogy a keretösszeg kimerülése után ők fizetnek minden költséget. Ilyen feltételek mellett viszont a gyártóknak nem éri meg bajlódni a kontinensen kis piacnak számító magyarokkal: itt inkább nem forgalmazzák készítményeiket.

Túl sok generikum
A hepatitis kezelésére szintén létezik már egy új, hármas kombinációjú kezelés, amelyet az Unióban egy éve fogadtak el. Ez azoknak jelenthetne pluszlehetőséget, akiket más szerekkel nem sikerült vírusmentessé tenni. Wittmann Tibor, az I. számú Belgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára nem látja problémának, hogy egy éve nem sikerül befogadnia ezt az OEP-nek, hiszen tudomása szerint ez már napirenden van. – A mi szakmánkban pont fordított a probléma: túl sok generikus készítmény van, amelyek ugyan támogatottak, de nem olyan hatékonyak, mint kellene. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy tavaly százszázalékos támogatást kapott a vékonybél vizsgálatra használható endoszkópos kapszula, és hozzáférhetők a magas vérnyomásra, illetve a szív-érrendszeri megbetegedésekre alkalmazott szerek is. Szeged esetében jelentős krónikus művese-kapacitást fogadtak be éppen a múlt héten. Biztos, hogy a helyzet nem felhőtlen, de ezek az eredmények is sokat számítanak.