Elindult a Széll Kálmán Terv újabb eleme

Mától él az új elem 

“Mint ismeretes a Széll Kálmán Tervhez kapcsolódó intézkedések közül 2012. április 1-jével további, a betegek terheit csökkentő elemmel bővül a gyógyszertámogatási rendszer. A koleszterinszint csökkentő gyógyszerek közül összesen 5 hatóanyagnál indul el a hatóanyagnéven történő gyógyszerfelírás. 

Ezen új elem bevezetését elősegítendő, azokban az esetekben, amikor a beteg kezelőorvosa úgy ítéli meg, hogy a hatóanyagnév, a hatáserősség és gyógyszerforma recepten történő kötelező rögzítése mellett indokolt, továbbra is feltüntetheti az általa javasolt gyári gyógyszerkészítmény nevét is. 

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ezen intézkedéssel is elő kívánja segíteni az átállás zökkenőmentességét, és a betegek tájékozottságát” – olvasható a Nefmi egészségügyi államtitkárságának közleményében. 

Miről is van szó? 

A Széll Kálmán Tervben meghirdetett gyógyszertámogatást érintő átalakítás következő lépése a hatóanyagfelírás bevezetése a koleszterinszint-csökkentők esetében. 

Áprilistól az orvos a koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket (közülük az ún. sztatin készítményeket) hatóanyagnév megjelölésével rendeli a vényen, a konkrét készítmény kiválasztásában pedig a gyógyszerész segít. 

Abban az esetben, ha egy gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége (azaz, hogy mennyi hatóanyagot tartalmaz), és gyógyszerformája (tabletta, injekció, kúp stb.) is azonos, és a gyógyszerészeti hatóság megbizonyosodott arról, hogy a gyógyszerek hatásának időbeli lefutása megegyező, akkor ezek egyenértékűek és helyettesíthetőek egymással. A koleszterinszint-csökkentő sztatingyógyszerek esetében 2012. április 1-jétől az eddigi fantázia/gyári/védjegyzett nevek helyett az ezzel egyenértékű szakmai információkat fogja az orvos a vényen feltüntetni. Kiváltásnál a gyógyszerészek segítik a betegeket az egymással helyettesíthető gyógyszerek közül a legmegfelelőbb gyógyszer kiválasztásában, köztük a preferált készítmények felajánlásával – tájékoztatott korábbi közleményében az államtitkárság. 

Amennyiben a beteg ragaszkodik eddig szedett készítményéhez, továbbra is megteheti azt. Az orvos a vényen jelölheti a beteg egyéni gyógyszerérzékenységét, melyet a gyógyszerkiválasztás folyamán a gyógyszertárban is figyelembe kell venni. Mind az orvosi, mind pedig a gyógyszerészi informatikai rendszerek jogszabályi kötelezettségből adódóan támogatják a hatóanyag alapú felírási rendszert, ezzel is segítve a gyógyszer- és betegbiztonságot. 

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése kapcsán a betegek együttműködése és felelőssége kiemelten fontos, hiszen ezen gyógyszerek kedvező hatásukat csak folyamatos szedés mellett tudják kifejteni, és elengedhetetlen az orvosok és gyógyszerészek szakmai javaslatainak figyelembe vétele és a velük való együttműködés. 

Változó gyógyszerárak 

Közben április elsejétől a Széll Kálmán Terv gyógyszerkasszát érintő másik intézkedése is éreztetni fogja hatását. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis idén másodszor hirdette meg a vaklicitet, melynek következtében mától több száz gyógyszer ára változik újra. 


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az MTI megkeresésére azt közölte: április elsejével ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal. 

Miután az OEP-hez nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, ezen készítmények támogatása csökkenni fog, vagyis a betegeknek többet kell majd fizetniük. Az OEP hangsúlyozta: ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel. 

Mint kifejtették: “a kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében” második alkalommal hirdetett vaklicitet az OEP. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.