Ellehetetlenülhetnek a patikák

Az adószabályok szerint eddig a szociális és egészségügyi intézmények mentesültek az ingatlanadó fizetése alól. 2012-től viszont nem, a helyi adókról szóló szabályozás változása miatt. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok ezen túl például a patikákra is kivethetik az ingatlanadót, ami akár az évi 100-300 ezer forintot is elérheti, meghaladhatja.
 Ez jelentős teher a gyógyszertáraknak. Különösen, mert mint a Magyar Gyógyszerészkamara elnökétől, Hankó Zoltántól megtudtuk, a patikák majdnem egynegyede veszteséges.
 

 

 Visszavonatnák

A törvényben nincs indoklás arra, miért vonták ki az adómentesség alól ezt a kört. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól is megkérdeztük, miért vonták be az adóztathatók körébe a szociális és egészségügyi intézményeket, de választ még nem kaptunk.

A gyógyszerészkamara a változásról csak a megjelent jogszabályból értesült nemrégiben, előzetesen nem egyeztettek velük. Jogászaik segítségével most próbálják kideríteni, mi indokolhatta a lépést, ezen túl pedig beadványt készítenek a változtatás visszavonására. Tervezik, hogy összefognak a többi érintett egészségügyi intézmény érdekképviseletével, így a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) is. A MOK elnöke, Éger István csak annyit mondott az FN24 megkeresésére, hogy hamarosan közleményt adnak ki, amiben ismertetik álláspontjukat.
 
A kormánynak nem lehet érdeke
 
Hankó Zoltán elmondta, azért is problémás a változtatás, mert az érintett intézmények működését jelentős mértékben közpénzekből finanszírozzák (ami a patikáknál a gyógyszertámogatás árréshányada). Vagyis innentől a járulékokból adott támogatásból a korábbinál is nagyobb arány kerül vissza adóként.
 
A gyógyszerészkamara mindenképpen szeretné elérni, hogy az egészségügyi intézmények újra mentességet kapjanak. Attól viszont tart Hankó Zoltán, hogy nehéz lesz elérni a változtatást (tekintettel az új, pénzügyi stabilitásról szóló törvényre, ami az évközi adóváltozást különleges indokláshoz köti). Az elnök abban bízik, hogy mivel a kormánynak nem lehet érdeke a patikák működésének ellehetetlenülése, ismét sikerül elérniük az adómentességet.
 
Vállalhatatlan teher
 
Először március közepén kell majd ingatlanadót fizetniük az érintett intézményeknek. A patikák egy részének (főleg a már most is veszteségeseknek) vállalhatatlan terhet jelentene az új adó, ezért is tervez lépéseket a kamara. Már így is a saját tőkéjét éli fel a patikák egy része, késve fizetnek a beszállítóiknak, illetve nyitvatartási időt és létszámot kénytelenek csökkenteni azért, hogy fenn tudjanak maradni – tudtuk meg Hankó Zoltántól.
 
Mi a teendő?
 
Ingatlanadót nem minden önkormányzat vet ki, saját hatáskörben dönthetnek arról, szednek-e ilyen adót. Megkérdeztük az érdi önkormányzatot (ahol van ingatlanadó), milyen teendőjük van az ottani patikáknak. Megerősítették, hogy a nem önkormányzati fenntartású (tehát magán) patikáknak kell ingatlanadót fizetniük. Érden 800 forint/négyzetméter évente ez az adó. (Átlagosnak tekinthető 150 négyzetméteres patikával számolva ez évi 120 ezer forint kiadást jelent.)

Négy részletben kell fizetni, az első részletet március 15-ig. Az ezzel kapcsolatos értesítéseket február végén küldik ki. Viszont már január 15-ig el kellett (volna) készíteni (a patikáknak is) az ingatlanadó-bevallásukat (az önkormányzat honlapjáról le lehet tölteni). Amelyik gyógyszertár ezt elmulasztotta volna, az még február közepéig büntetlenül beadhatja a bevallást – mondták az adócsoportnál.