Elszállt a gyógyszerkassza

A kormány a Széll Kálmán Tervben azt vállalta, hogy összesen 83milliárd forinttal javítja a gyógyszerkassza kiadási és bevételi oldalát együttesen. A költségvetési egyensúly problémái miatt a Széll KálmánTerv 2.0-ban a kormány további 40 milliárd forintos megtakarítást írtelő, és ezt beírta a Konvergencia Programba is. Az előirányzott 277milliárd forintból szeptember végéig bezárólag már 237 milliárdotköltöttek el, amely a teljes keret több mint 85 százaléka. Év végérebizonyosan meghaladja majd a kiadás a tervezettet, méghozzá várhatóan 30 milliárd forinttal.

A kormány erre reagálva megemelte a kiadási előirányzatot, a bevételi oldalon pedig az eredeti 52 milliárd helyett 80 milliárdot szednek be a gyártóktól és forgalmazóktól, ellensúlyozva a megnövekedett kiadásokat. Ez az elmaradt reformok kármentése. A jövő évre tervezett 198milliárdos előirányzat az ideihez képest 60 százalékos csökkenéstjelent. Mindezt úgy kéne teljesíteni a kormányzatnak, hogy közben 30milliárddal tervezte csökkenteni a gyógyszergyártói és forgalmazóibefizetéseket. A kedvezőtlen költségvetési helyzetben feltételezhetőenismét a gyártóknak kell majd állnia az elmaradt átalakítások árát.

A kormány hangsúlyozza, hogy úgy alakította át a gyógyszerkasszát,hogy közben a betegek terhei nem növekedtek, bár a Policy Agendakutatásai mást mutatnak. 2000-ben még átlagosan 21,6 százalékát fizették a betegek a gyógyszer árának, ez a szám a 2009-re 24,8 százalékraemelkedett, az idei féléves adatok szerint pedig ez a szám már 25,5százalék.