Eltűntek a patikákból a biológiai készítmények

Csongrád megyében nagyjából hatszáz beteg részesül ilyen terápiában – ők két helyen válthatják ki mostantól gyógyszereiket. A döntés nyomán apatikák évi fix 25 milliárdos forgalomtól estek el – írja a Délmagyarország.

Az intézkedést meglehetősen gyors eljárással hozták: december 23-ánfogadták el a rendeletet, január 3-án pedig életbe is léptették. Ezeket a szereket januárban még kiadhatták a patikák, múlt szerda óta viszontmár nincs erre lehetőség. A változtatást azzal magyarázták, hogy azorvosok ezáltal pontosabban tudják nyomon követni betegeik állapotánakváltozását és a gyógyszerek hatását, a páciensek pedig kényelmesebben, a kezelés helyszínéhez közel juthatnak hozzá gyógyszereikhez.

 

Természetesen így az egészségbiztosító is jobban átlátja ezeknek aszereknek a felhasználását, ami ezen kiemelten drága készítményekesetében egyáltalán nem mellékes. A teljes finanszírozási összeg 10százalékát ugyanis ezek a gyógyszerek teszik ki – közölte Jánosi Gabriella, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főgyógyszerésze. Akormányrendelet szerint a kijelölt centrumok intézeti gyógyszertárainakfeladata a betegeket közvetlen ellátni a tételes finanszírozásúgyógyszerekkel. Ez Csongrád megyében az egyetemi gyógyszertár két, alakosságot is ellátó vényforgalmú része, amelyek a belgyógyászatiklinikán és az egykori kettes kórház épületében működnek. Az egyetemnekebből semmiféle bevétele nem származik, pluszmunkája viszont annálinkább – mondta el a főgyógyszerész.

 

A betegek viszont azon túl, hogy meghatározott patikába kell menniük, mást nem vesznek észre a változásból. Ezekből a szerekből továbbra iselvihető a háromhavi adag, mostantól ráadásul még a 300 forintosdobozdíjat sem kell majd megfizetniük, amelyet a patikák a 100 %-bantámogatott készítményekért kértek. Egyedül azoknak jelenthet némikellemetlenséget, akik vidékről érkeznek. Ezeket a készítményeketugyanis nem mindegy, hogyan tárolják, így nyáron hűtőtáskában kell majdutaztatniuk hazáig. Ez eddig kikerülhető volt azzal, ha egy otthonukhozközeli patikában váltották ki – hangsúlyozta Gyulai Roland, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyó-
gyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi docense.

 

Hozzátette: az orvosoknak viszont jelentős pluszmunkát jelent az újrendszer, hiszen már nem receptet, hanem adatlapot kell kitölteniük, ami páciensenként plusz 10 percet vesz igénybe. Tíz beteggel számolva eznapi másfél óra adminisztrációt jelent. Gyulai Roland mindezekhezhozzátette: számára orvosként
a rendelet leglényegesebb pontja, hogy az állam úgy döntött, továbbra is finanszírozza ezeket a kezeléseket.