Emlékkonferencia a gyógyszeriparért

A Rózsa Andráshoz fűződő személyes emlékek felidézése utáni kerekasztal beszélgetésen Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, volt egészségügyi miniszter emlékeztetett arra a tanulmányra, amelyet a Rózsa András által alapított Egészségügyi Baráti Társaság készített. Ennek az volt a célja, hogy az egészségügyet, mint gazdasági ágazatot mutassa be, hogy a döntéshozó politikusok ne csak költségvetési kiadási tételként tekintsenek rá. Megpróbálta ráirányítani a figyelmet az egészségipar GDP-termelő képességére, és arra, hogy kitörési pontot jelenthet a gazdaság számára.

Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a gyógyszeripar gazdasági szerepéről szólva kiemelte, hogy az iparág évi 60-70 milliárd forint beruházást hajt végre és termelése 70-80 százalékát exportálja. A szektor 14 ezer főt foglalkoztat és a tovagyűrűző hatások révén mintegy 40 ezer embernek biztosít munkát.

Balázs Péter, volt külügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanára egyebek közt arról beszélt, hogy a gyógyszeripar elsőként érzi meg a költségvetési ínséget, például azáltal, ha csökken a gyógyszerek támogatása, vagy ha a befektetési klíma nem kedvez a kutatás-fejlesztésnek. 
Rózsa András az idén júliusban hunyt el, életének 61. évében. A Teva Magyarországnak alapító vezérigazgatója volt, 17 évig állt a cég élén, 2010 szeptemberében, nyugdíjba vonulásakor adta át a vezetést utódjának.