Építményadó: vajúdnak a hegyek…

Sete suta az egész módosítás, nem végeztünk jó munkát – fogalmazott önkritikusan Heintz Tamás (Fidesz) képviselő a parlament egészségügyi bizottságának mai ülésén,ahol többek között arról tárgyaltak, mely egészségügyi ellátókmentesüljenek az építményadó alól.

 

Mint kiderült, már a Kósa Lajos által március elején benyújtotttörvényjavaslathoz érkezett módosító javaslatok értelmezésével isgondjuk támadt a képviselőknek. Mint ismeretes, Kósa március elejénkezdeményezte, hogy az egészségügyi intézmények céljára szolgálóhelyiségek mentesüljenek a helyi adó alól. Ezt túl nagy kedvezménynektartotta képviselőtársa, Láng Zsolt, aki csak aháziorvosoknak és a fogorvosoknak adott volna mentességet. Javaslataazonban ahelyett, hogy a megoldás felé vezetett volna, még többproblémát dobott a felszínre.

 

Egyrészt kiderült, hogy mindössze alig több, mint száz háziorvost,fogorvost érintene a kedvezmény, hiszen azok, akik önkormányzati, állami vagy egyházi tulajdonú helyiségben végeznek közszolgáltatást, egyébként is adómentességet élveznek a januárban hatályba lépett, helyi adókrólszóló törvény szerint. A patikákról viszont elfeledkeztek,figyelmeztetett Nagy Kálmán (KDNP) képviselő, aki szerint inkorrekt és etikátlan különbséget tenni az orvos és a patikus között.

 

A finanszírozás módja legyen az alapja az adó, illetve azadómentesség megállapításának, javasolta Heintz Tamás, akivel NagyKálmán is egyetértett. Magyarán, aki csak az OEP-től kap finanszírozást, az mentességet élvezzen, akinek más bevétele is van, mert példáulüzemorvosként is a rendelőjében dolgozik, az arra a tevékenységére nekapjon mentességet.

 

„Nem tudjuk itt eldönteni, hogy mi a jó egy-egy önkormányzatnak,ezért a helyi adók kérdésében szabad kezet kellene adni ahelyhatóságoknak” – fogalmazott a polgármesterek gondjaitvárosvezetőként jól ismerő Zombor Gábor (Fidesz). Aztkérte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jelenlévő képviselőjétől,hogy olyan javaslatot terjesszenek be, amit az önkormányzatok be istudnak tartani. A tárca főosztályvezetője, Kónya Lóránt szerint ők is ezt preferálják, hiszen a helyhatóságnak lehetősége van a törvény értelmében akár 0 forint építményadót megállapítani azegészségügyi szolgáltatókra.

 

Bár elhangzott, hogy az egész törvényjavaslatot újból és más alapokra helyezve kellene kidolgozni, mégis elfogadták Láng Zsolt indítványát,és Nagy Kálmán patikusokra vonatkozó javaslata is zöld jelzést kapott,vagyis egy tulajdonoshoz tartozó gyógyszertár és ehhez kapcsolódófiókgyógyszertár mentességet kapjon. Mint elhangzott, az NGM-néljelenleg készül az előterjesztés, kormányálláspont még nincs.

 

Forrás: weborvos.hu