Esemény után

Rossz döntés volt, meg kellett változtatni – állították utóbb. Hogypontosan mi, miért történt, nehezen fölfejthető, de tény, hogy azengedély kiadása és annak hatálybalépése között a kereszténydemokratavezetésű egészségügyi kormányzat átrendezte és egy hivatalba gyúrtaösszes háttérintézményét, köztük az Országos Gyógyszerészeti Intézetetis. A szabad forgalmazhatóságról még az átszervezés előtti önállószakhatóság döntött. Az új hivatal vezetői szerint nem kellőóvatossággal. Ha ugyanis bárki bemehetne a patikába és megkaphatná azesemény utáni tablettát, nincs garancia arra, hogy egyesek ne vásárolnák nyakra-főre. Márpedig ebből havonta legfeljebb egyet és csak egészséges nőknek szabad bevenniük.

Orvos nélkül tehát továbbra sincs tabletta, ami pedig „időkorlátos”,csak 72 órán belül hat. Egy péntek éjszakai együttlét után a legjobbesetben hétfő reggel kapható meg a recept, tehát már az utolsópillanatokban. Így nagy valószínűséggel már csak az abortusz segíthet,ha segítségre van szükség. Márpedig a fogamzásgátlásnak még ez a formája is jóval kevésbé káros az egészségre, mint az abortusz.

A világ 50 országában ezt értik, mert ott semmi sem korlátozza ahozzáférést. Az unióban csak hét országban kötik recepthez a tablettamegvásárlását, köztük Magyarországon. Európa nagyobb részén olyanfelnőttként tekintenek a nőkre, akik képesek a kockázatok ismeretébenmérlegelni. Nálunk nem. Pedig azt is mindenki tudja, hogy a receptfelírásakor elvégzett orvosi vizsgálat sem feltétlenül igényes ésalapos.

 

A hazai nőgyógyászok tapasztalatai szerint a terhességek csaknem fele nem tervezett, és ez utóbbiak nagy többsége abortusszal végződik. Azerre kényszerülők között mind több a 13 és 18 év közötti lány. Atabletta szabad patikai hozzáférésének visszavonása előbb-utóbbmegnyithatja akár az abortuszvitát is.

Mehettünk volna előre is, csak nehogy a végén visszalépés legyen belőle.

De ha meggondolom, hogy az Amerikai Egyesült Államokban is csak1972-ben, alig negyven éve, mondta ki egy legfelsőbb bírósági döntés,hogy a nem házasoknak is joguk van fogamzásgátlókat venni, használni,nem is értem az értetlenségem.