Ezerhatszáz gyógyszer ára emelkedik szombattól

  

“Csak olyan gyógyszerek ára emelkedhet, ahol minden esetben vanrendelkezésre álló olcsóbb alternatíva” – szögezte le Bidló Judit, azOrszágos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) Ártámogatási Főosztályának avezetője, megjegyezve: nagyon fontos, hogy a betegek egyeztessenek azorvosukkal arról, hogy a gyógyszereiket érintően milyen változásvárható. Bidló Judit elmondta: az OEP-nek elég szűkösek a forrásai, acéljuk az, hogy forrásokat szabadítsanak fel, hogy minél több betegnektudjanak minél korszerűbb terápiát biztosítani, ezért az azonoshatóanyagot tartalmazó gyógyszerek esetében árversenyt hirdettek meg. (A gyógyszerárváltozások következményeiről szóló HVG-cikket ide kattintva olvashatják el regisztrált felhasználóink.)   

Alig néhány gyógyszer került ki a támogatotti körből, 4500 terméklesz közgyógyellátás keretében hozzáférhető. Minden hatóanyagból lehetmajd közgyógyellátás jogcímén terméket rendelni, de az adotthatóanyagból csak a legkedvezőbb árúakat – hangsúlyozta afőosztályvezető. 

A koleszterinszint-csökkentők közül például a legkorszerűbbnekszámító hatóanyagú valamennyi készítményért kevesebbet kell fizetni ajövőben. Jelentős áremelkedés a szakorvos által felírt, speciális, nemrendszeresen szedett gyógyszerek, például az onkológiai, illetve egyespszichiátriai készítmények esetében várható. 

A rendszeresen szedett gyógyszereknél – például avérnyomáscsökkentőknél, a fájdalomcsillapítóknál vagy a fekély ellenikészítményeknél – az áremelkedés mértéke néhány száz forint lehet, deezeknél is minden esetben lesz olcsóbb, azonos hatóanyagú alternatíva.