Ezért élnek a japánok a legtovább a világon

2007-ben Japánban a születéskor várhatóélettartam férfiak esetében 73, nőknél 78 év volt. Két évvel később nőkesetében ez a szám 86 évre szökött fel – amivel világviszonylatban elsőhelyre került az ázsiai ország.

A statisztikák az 1947-es adatokkal összevetve különösen lenyűgözőek: hatvan éve a japán férfiak születéskor várható élettartama 50, a nőké54 év volt. A Lancet orvosi folyóirat legfrissebb száma feltárta a japán statisztikák javulásának hátterét.

Jelentős eredmények a stroke visszaszorításában

A látványos növekedés elsősorban a japán egészségügyi rendszermásodik világháborút követő markáns átalakításával magyarázható. Szigorú higiéniai előírásokat vezettek be, amelynek következtében 1950 és 1965között az öt év alatti gyermekek bélrendszeri és légúti fertőzésesmegbetegedéseinek száma 90 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosankiépült a védőoltási rendszer, amely szintén hozzájárult a gyermekkorihalálozások számának számottevő csökkenéséhez.

Japánban az elmúlt hatvan évben nagymértékben csökkent a daganatos és az ischémiás szívbetegségben elhunytak száma is. Például 1965 és 1980között a stroke okozta halálozások számának mérséklődése 1,1 évvelnövelte meg a születéskor várható élettartamot. Ráadásul a kedvező trend folytatódott a kilencvenes években is, de a japánok hosszú életéhez akutatók szerint hozzájárul kedvező anyagcseréjük (úgynevezettlipid-profiljuk és glükóz-metabolizmusuk), alacsony testtömegindexük,mértékletes alkoholfogyasztásuk és az egészséges táplálkozás.

Ugyancsak növeli az élettartamot, hogy a japán férfik több mint 70százaléka 45 és 54 éves kora között évente részt vesz teljes, akártöbbnapos szűrővizsgálaton.

A tanulmány szerzői kiemelik az állami támogatással megvalósulófelvilágosító programok jelentőségét is, amelyek például a rendszeresvérnyomásmérést és a sófogyasztás csökkentését célzó kampányok révénszintén hozzájárultak a stroke-esetek számának csökkenéséhez.

A kedvező statisztikákat ráadásul Japán úgy érte el, hogy a GDP-nekkevesebb mint 10 százalékát fordítják az egészségüggyel kapcsolatoskiadásokra.

Az öngyilkossági ráta magas a szigetországban

A helyzet természetesen azért nem teljesen rózsás: Japánban 2010-benmár a lakosság 23 százaléka volt 65 évnél idősebb, amely a gazdaságiválsággal küzdő országban plusz terheket ró az államkasszára. Ugyancsakprobléma, hogy a fiatal japán férfiak 50 százaléka dohányzik, valamintnő a magasvérnyomás-betegségben szenvedők aránya is.

A tavaszi földrengés kedvezőtlen egészségügyi hatása is látszik már a legfrissebb statisztikákon: az érintett körzetekben a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása megugrott.

A tanulmányhoz fűzött kommentárokból kiderül, hogy az ázsiaiországnak néhány negatív trenddel is meg kell küzdenie. Egyrésztprobléma a levegő szennyezettsége, másrészt az egészséges japán étrendegyre inkább elnyugatiasodik – növekszik az előre elkészítettfeldolgozott ételek fogyasztása, és egyre népszerűbb az alkohol is.Továbbá az országban nagyon magas az öngyilkossági ráta: 1998 óta évente körülbelül 30 ezren vetnek önként véget életüknek.