Felmondások letétben: Papp Magor februárban távozhat

Az ellátórendszer működtetése az állam feladata. Így abban azesetben, ha az állam nem biztosítja a benne dolgozók számára amegélhetés feltételeit, az a felelősség kizárólag az államot terheli -mondta Papp Magor.

„Ha 2012 is kevesebbet fog érni egy orvos megbecsültsége, mint egyutcaseprőé, vagy egy segédmunkásé, az világos üzenet arra, hogy nemvagyunk fontosak és nem várható el tovább a munkavégzésünk” – fűztehozzá az MRSZ elnöke.

Azt mondta, abban az esetben, ha a kormányzattal nem tudnakmegegyezni, február 29-ével az ő felmondása is lejár és innentől kezdveszüneteltetni fogja az ellátórendszerben való részvételét. Arra akérdésre, hogy miből fog megélni, Papp Magor úgy felelt: „Magyarországon ma minden jobban fizet, mint az egészségügy”.

Szerinte Szócska Miklós, egészségügyi államtitkár „alapvetően magárahagyta a magyar egészségügyet”, mivel három hónapja nem egyeztet azokkal az elkeseredett kollégákkal, akik az itthon maradásért küzdenek. Utalva a közelmúltban Szlovákiában kialakult krízisállapotra, azt mondta:hasonló helyzet előfordulhat Magyarországon is, „ha az egészségügyikormányzat ilyen felelőtlen módon nem vesz részt egyeztetésekben, nemkeresi az érdemi megoldást”.

Papp Magor szerint Szócska Miklós még mindig nem érti a problémalényegét, miszerint nem csak rezidens problémáról van szó, napimegélhetési gonddal küzdenek főorvosok, szakorvosok és fiatal kollégákegyaránt.
Az MRSZ elnöke felhívta a figyelmet a szövetségük általmúlt pénteken indított honlapon, a betegbiztonság.blog.hu-n publikáltadatokra, amelyeken látható, hogy alapvető működési feltételek sincsenek már az ellátó rendszerben, a szakellátás jelenleg sem biztosított.

„Drámai folyamatok zajlanak, spontán összedől az ellátórendszermaradék része is” – fogalmazott Papp Magor, aki szerint ennekmegakadályozása érdekében közösen, akár a föld alól előásva kellmegtalálni azokat a forrásokat, amelyekkel az orvosok itthontartását,illetve a betegellátást biztosítani tudják.

A köztévé Az Este című műsorának riportjában azt iselmondták, hogy a Papp Magor által is említett Veszprém Megyei CsolnokyFerenc Kórház általános orvos sebészeti osztályán tizenhét orvosából már csak nyolcan dolgoznak. Van három osztály, ahol mindenki feláll, ha nem lesz béremelés.

A Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház is minden eshetőségrefelkészült vészforgatókönyvvel – reagált Rácz Jenő, az intézményvezetője az elhangzottakra. Hozzátette, tekintettel arra, hogy semszándékuk, sem jogi lehetőségük nincs arra, hogy bármi módon megtudjákhamarabb az összegyűjtött felmondólevelek számát, így nem tudjaintézményében hányan csatlakoztak a rezidensek által meghirdetettfelmondóleveles akcióhoz.

Ugyanakkor kiemelte: a hetven százalékos arányt „nehéz számnaktartja”, különösen mivel az intézmény 250 orvosának jelentős részevállalkozásban dolgozik, akik ilyen módon nem is tudnának felmondani.Rácz Jenő cáfolta, hogy a kórház általános sebészeti osztályán atizenhét orvosból már csak nyolcan dolgoznak. Arra pedig, hogykórházában három teljes osztály „felállna”, azt mondta: „szinte biztos,hogy ez nincs így”.

Papp Magor múlt pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta:: az “Élhetőmagyar egészségügyért” mozgalmukban gyűjtött felmondólevelek decemberelején már a 2500-at is meghaladták. Szerinte már öt megyében gyűltössze olyan kritikus mennyiségű felmondás, amely azonnal és alapvetőenfogja megrendíteni ezen területek orvos-ellátottságát.