Felszámolják a zűrzavart Bővebben a mai Magyar Hírlapban

A létszám meghatározására azért van szükség, mert Molnár Lajos SZDSZ-esszakminiszter 2006-os, meglehetősen „nagyvonalú” törvénye nyomán eltérőgyakorlat alakult ki. Számos patikában például csak egyetlengyógyszerész dolgozik, és nem egyszer hat-hét asszisztens munkájátkellene felügyelnie. Nem ritka az sem, hogy a szakemberhiány miatthosszú sorok kígyóznak az ablakoknál.

A helyzet rendezésére atavaly decemberben elfogadott egészségügyi „salátatörvény” adfelhatalmazást a nemzeti erőforrás miniszternek. A szakmai szervezetekhétfőn adták le véleményüket, a módosító javaslatról pedig maegyeztetnek a kabinettel. A szabályozásban a vények forgalmát, valamint a patika heti nyitva tartási idejét együttesen vennék alapul. Ahol teháttöbb receptes gyógyszert szolgáltatnak ki, és magasabb óraszámbandolgoznak, ott szükség esetén emelni kell majd a munkatársak, elsősorban a gyógyszerész végzettségűek létszámát.

A Magyar GyógyszerésziKamara szerint a készülő szabályozás nagyon fontos lépés az idők soránkialakult zűrzavar felszámolásában, az évekig „gyógyszerboltként” működő patikák betegellátó rangjának visszaadásában. Hankó Zoltán alelnökszerint a rendezésnek külön jelentőséget ad a Széll Kálmán-terv, amelycsökkenti a vényköteles orvosságok támogatására fordítható közpénzt, így a gyógyszertárak, gyógyszerészek tanácsadó- és gondozómunkája a jövőben felértékelődik.