Fidesz: 37 százalék lesz az eva kulcsa

A kormány és a Fidesz-frakció is azt támogatja, hogy 37 százalék legyenaz egyszerűsített vállalkozói adó, az eva adómértéke 2012-ben. Krakkó Ákos, a kormánypárti képviselőcsoport sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nekelmondta: a frakció azt kérte a kormánytól, ne 40 százalékos kulcsotállapítson meg az eva 2012-es mértékének, hanem 37 százalékosat. Akabinet ezt támogatta, így Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ésRogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnökezárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be a jövő éviadótörvényekhez, amelyben javasolják, hogy 2012-ben 37 százalék legyenaz eva mértéke.

Hétfőn dőlt el, hogy megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog. Előbbi 25 millióról 30 millió forintra nő, utóbbi pedig – a mostani döntésértelmében – 37 százalékra.

Az eva ügye azzal kezdődött, hogy a fideszes Koszorús László októbervégén kezdeményezte a megszüntetését az adótörvényekhez benyújtott egyik módosító indítványában. Lázár János azonban november elején azt mondta, hogy szerinte meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, ésaz Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága sem támogattaaz eva megszüntetésére vonatkozó indítványt. A kormány viszont úgyhatározott, támogatja az eva megszüntetését 2012. január 1-jével. AFidesz-KDNP-frakció november 7-i ülésén foglalt állást az adónemügyében. A tanácskozás után Lázár János azt mondta: Orbán Viktorminiszterelnök határozott és kemény volt abban, hogy meg kell szüntetniaz egyszerűsített vállalkozói adót; a kormánypárti frakció azonban arrakérte a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljékmeg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg. Az evasorsa végül most hétfőn dőlt el, miután a Fidesz-KDNP – a kormányfősaját szavai szerint – meggyőzte Orbán Viktort az ügyben, és úgydöntöttek, megmarad az adónem, amelynek csak a 2012-es kulcsa maradtkérdéses, ugyanis míg a fideszes képviselők jelentős része 35-37százalékra emelte volna, addig a kormányzat egy része 40 százalékra -emlékeztet a hírügynökség.

Az eva 2012 utáni sorsáról Lázár János hétfőn azt mondta: jövőretekintik át, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől.