Fix patikai receptdíjat javasol a kamara örökös elnöke

A múltidézés mellett aktuális problémákról is kérdezték az interjúban az örökös elnököt, mi egy ilyen válaszát elevenítjük fel:

Jelen, nagyon szorító gazdasági helyzetben, újbólelőállok évtizedes javaslatommal, hogy számoljuk fel ezt a rendkívülbonyolult, Európában egyedülálló százalékos támogatási rendszert (9kategória), s váltsunk a fix recept díjú rendszerre.

 

Tudjuk, hogy évente hány recept kerül beváltásra (120 millió),tudjuk, hogy milyen árréstömegre van szükség a biztonságos üzemelésre,tehát az angol vagy a német példa alapján (7 font, 8 euro) egy fix receptdíj (500 Ft) befizetésével a szükséges árréstömeg biztosítható, mely szolidáris minden szolgáltatóval, a kis forgalmú patikáknakgarantál bizonyos mennyiségű recept (2- vagy 3 ezer/hó) be-váltását.Ekkor nem szükséges bonyolult ösztönző rendszerek (generikus)bevezetése, hiszen innentől kezdve meg lehet követelni a legolcsóbb gyógyszer expediálását, hiszen nincs ellenérdekeltség.

 

Ugyanezt meg lehet tenni a betegoldalról is, ami kiszámítható, szolidáris, egységes co-payment-et jelent. Akkor nincs 200 Ft-os gyógyszer, hanem egységesen kb.600 Ft, ami kiszámítható, s nem kell egy gyógyszerért súlyos ezreket kifizetni.  Ezt mégdifferenciálni lehet a nyugdíjas és az aktív dolgozó recept díjával is” – mondja dr. Szabó Sándor a kamarai honlapon, ahol a teljes interjú elolvasható.

 

Forrás: medicalonline.hu