Furcsa dolgokra kényszerülhetnek a gyógyszergyárak

A megduplázódó díj arra ösztönözheti a gyógyszergyártókat, hogy amarketingtevékenységük átalakításának keretében az orvos- éspatikalátogatókat időről időre – például hosszabb nyári szabadság esetén – ki- és bejelentsék. Ezt segítik a július elsejétől hatályos újrendelkezések, amelyek lehetővé teszik a határozott időre szólóbejelentést. Így stratégiai elemmé válhat, hogy a cégek kizárólag azokra az időszakokra jelentik be a gyógyszerismertetőt, amikor ők ténylegesen ismertetésnek minősülő tevékenységet végeznek.

Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az ezáltal megugró számú regisztrációseljárások milyen adminisztratív többletterhet eredményeznek agyógyszercégeknél, illetve még inkább a hatóságnál, amelynek jelenlegközel 2600 gyógyszerismertető személyt kell nyilvántartania.
Atervezésnél a vállalatoknak előre kell számolni a regisztrációs eljárásidőszükségletével is, hiszen a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet minden bejelentés alkalmávalmegvizsgálja a kérelmet és annak mellékleteit, nyilvántartásba veszi azismertető személyt, és az ismertetésre feljogosító igazolványtalkalomról alkalomra állítja ki.