Furcsa tünetek, rejtélyes fertőzés egy óvodában

Az ősz nemcsak az influenzaszezon kezdete, hanem más kórokozók isilyenkor aktivizálódnak. Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) hetijárványügyi jelentései szerint például egy szilhalmi óvodában furcsatüneteket okozott egy eddig még nem beazonosított enterovírus, éstömeges közösségi járványokat gerjesztett a calicivírus.

Szerdáig összesen harminc kisgyermek és egy dajka szájában fehérhólyagok alakultak ki a nyelven, garatíven, ritkábban a fogínyen is aszilhalmi óvodában. A Heves megyei Kormányhivatal NépegészségügyiSzakigazgatási Szervének tájékoztatása szerint ha letörölték ezeket ahólyagokat, véreztek, fájdalmasak voltak, emiatt a beteg gyerekeknehezen nyeltek, ettek, ami gyengeséget, erőtlenséget okozott náluk. Két gyermek be is lázasodott, háromnak a tenyerén is apró hólyagoselváltozások jelentek meg.

A szakigazgatási szerv a helyszínen járványügyi vizsgálatot végzett,és a megelőzés érdekében fertőtlenítettek és több higiénés szabályt isbevezettek. A vizsgálat enterovírus jelenlétét mutatta ki, egyelőreazonban még nem tudni, hogy ezen belül melyik típus fertőzte meg agyerekeket. Egyes feltételezések szerint valószínűleg az úgynevezettCoxsackie-vírus a felelős a megbetegedésekért.

Az enterovírusok egyébként emberek között cseppfertőzéssel ésszékletkenődéssel terjednek. A vírusok leggyakrabban nyáron és ősszelfertőznek. A nagy népsűrűségű, rossz szociális körülmények között élőgyermekek vannak leginkább kitéve az ilyen fertőzéseknek.Coxsackie-vírus okozta betegség tünete lehet a garatgyulladás, azáltalános felső légúti hurutos tünetek mellett a garatíven és a lágyszájpadon megjelenő hólyagocskák. A vírus bőrtünetei: rózsahimlőhözhasonló kiütések a bőrön, és a szájnyálkahártyán. Súlyosabb, esetben avírus okozhat szívizomgyulladást, sőt agyhártya-, agyvelőgyulladást is. A jelen óvodai járványnál erről szó sem volt, a legtöbb gyerek mármeggyógyult, ismét óvodába jár.

Az utóbbi hetekben a calicivírus is egyre több embert fertőz meg. AzOEK jelentése szerint például egy budapesti kórházban összesen64-en – 33 ápolt és 31 egészségügyi dolgozó – betegedtek meg október13-18. között. A következő héten pedig egy budapesti általános iskolában alakult ki a hányásos-hasmenéses járvány, melyben szintén 64-en,többségében alsó tagozatos gyermekek betegedtek meg. A tünetek egy-kétnap alatt rendeződtek. Az OEK szerint a megbetegedések terjedésébenszerepet játszhatott, hogy a szociális helyiségeket nem megfelelőenfertőtlenítették, nem volt gyakorlat az étkezések előtti kézmosás.

Egy fertőző agyvelőgyulladásos járványról is beszámol a az OEK. Vasmegyében többen kerültek kórházba kullancsencephalitissel, miközbenkiderült, hogy egyikőjüket sem csípte meg kullancs. Viszont mindnyájanittak abból a nyers tehéntejből, amely egy magán tejgazdaságbólszármazott. Az is kiderült, hogy a gazda naponta 70 liter tejet adott el pasztőrözés nélkül négy Vas megyei település 40 családjának hatóságiengedély nélkül. A kórházba került betegeken kívül később ezen családoktagjai közül is több mint féltucat embernél lépett fel láz, fejfájás,rossz közérzet és más tünetek is.

A szakemberek a fogyasztási és egészségügyi információkfelhasználásával statisztikai elemző vizsgálatot terveznek, mely anyerstej fogyasztása és a megbetegedések közötti kapcsolatot hivatottigazolni.