Füstadó a patikákban

“Mit gondolnak, egy évvel a terápia megkezdése után a cukorbetegekhány százaléka szedi be a gyógyszerét?” A hallgatóság tippelt, Molnár Márk Péter, a Corvinus egyetem oktatója pedig pillanatnyi szünetet tartott a hatásnövelése érdekében. Tudta, nincs olyan pesszimista orvos a teremben, aki eltalálná a valóságot: egy év után mindössze a felük. Mindez az évelején történt, amikor Molnár a legfrissebb kutatását ismertette. Azállak akkor estek le teljesen, amikor kiderült: 22 százalék ez az arány. Az ország mégis egyetlen évben 30 milliárd forintot fizet ki agyógyszerükre – javarészt feleslegesen.

A betegek négy százaléka sosem váltja ki vérzsírcsökkentőjét, csakhasal valamit, ha rákérdeznek a hatására. A többiek jó része úgy szedi,mintha úgy működne, mint a fájdalomcsillapító, csak akkor kellenebekapni, ha gyors segítségre van szükség, mondjuk mert túl zsírosat(vagy antidiabetikumnál: cukrosat) evett az ember. Holott jó részük arra szolgál, hogy megelőzze a bajt – agyvérzést, amputációt, infarktust.Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb krónikus nyavalya életmódváltástkövetel; a csontritkulás fő ellenszere például a mozgás, ám azérintettek közül sokan inkább “mozgásdiétát” tartanak, a szívbetegeknagy része kíméli is az izmait. A magas koleszterinszintűek világszertevétkeznek, a különbség csak abban áll, hogy nálunk csülökkel, másuttmarhasülttel. A tüdőbetegek jó része cigarettázik tovább, mintha aszervezete nem adott volna vészjeleket. Végül az egészségbiztosítókbesokalltak, s egyre több helyen mondják: a gyógyszerek támogatásánálezentúl azt is figyelembe veszik, mennyire működik együtt a beteg azorvosával.

Ám mi köze a tb-nek a magánszféránkhoz? Miért tartozik rá, ha valakiszereti a hasát, dohányzik vagy keveset mozog? A gyógyszerkeretetközpénzből támogatják, és fontos, hogy minél ésszerűbben költsék el, abeteg és a biztosító is kapjon visszajelzést állapota javulásáról. Nemvéletlen, hogy egy-egy betegségnél számos országban alkalmazzák márezeket a módszereket. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) most egyszerre lép nagyot, mert ennyiféle kórképnél, mint nálunk tervezik,egy időben egy ország sem vezette be az új szemléletmódot.

A tervek izgalomba hozták az egészségügyet, konferenciákatszerveznek, s ha valaki azt hinné, ezeken a gyógyszergyárak vagy azorvosok tiltakoznak, hát téved. Még jogszabály-módosításra sincsszükség; a hatályos egészségügyi törvény is lehetővé teszi aszigorítást. A szakemberek zöme egyetért az alapelvekkel, legfeljebb arészletekkel vitáznak. Kovácsy Zsombor ügyvéd, a kormány általfelszámolt Egészségbiztosítási Felügyelet alapító elnöke például attólóv, nehogy diszkriminálják az elhízott, dohányzó középkorúakat, pusztánmert velük lehet legkiválóbban illusztrálni az egyén felelősségét, nemébresztenek ugyanis részvétet a többiekben.

KIKET ÉRINT?

Gyógyszerrel kezelt cukorbetegek
A segítség módja: tanácsadás
Kontroll: a vér “hosszú memóriájú” összetevőjével (Hemoglobin A1c) ellenőrzik a cukorbevitelt
Következmény: a diétát nem tartók számára 2012 utolsó hónapjaitól nő a patikai ár

Magas koleszterinszintűek
A segítség módja: tanácsadás
Kontroll: a receptek beváltásának ellenőrzése
Következmény: dózisnövelés, gyógyszerváltás, végül az együtt nem működők számára nő a gyógyszer patikai ára

Krónikus tüdőbetegek (COPD)
A segítés módja: ingyenes dohányzásról leszoktató tanfolyam
Kontroll: nyál- vagy vértteszttel ellenőrzik a szervezet nikotin-tartalmát
Következmény: a továbbra is dohányzók számára 2012 végétől nő a gyógyszer patikai ára