Generikus szerek: több jut műtétre?

2012. január elsejével több olyan egészségügyi rendelkezés is életbe lép, mellyel a kormányzat a gyógyszerkassza kiadásait szándékozik csökkenteni. A túlköltés ellen bevezetett vaklicittel a gyógyszeripar résztvevőitarra kényszerítik, hogy áraikat folyamatosan vizsgálják felül. Azorvosoknak pedig a betegek érdekeit szem előtt tartva, a gyógyulástleginkább segítő, de az gyógyszerkassza finanszírozásánakfenntarthatóságát is biztosító készítményeket kell kiválasztania – mondja a Napi Gazdaságnak Brázay André, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének (GE) elnöke.

Az originális gyógyszerek szabadalmi védettségének lejártával piacra lépő generikumok olyan versenyhelyzetet teremtenek, mely nemcsak a betegeknek és az egészségbiztosítónak jelentmegtakarítást, de a betegek, illetve az orvosok számára is nagyobbmozgástér nyílik. A transzplantált betegeknél, a beültetett szervkilökődését gátló immunszuppresszív gyógyszercsoportba tartozókészítmények szabadalmi védettségének lejárta éppen ezért jelentősváltozást hozhat.

A mycophenolate (MMF) hatóanyagú, generikus készítmények már régebbóta a piacon vannak, a tacrolimus hatóanyagú készítmény védettségeazonban nemrég járt le, mely egyértelmű előnyökkel jár mind a betegek,mind pedig a gyógyszerkassza fenntarthatóságának szempontjából.

A GE elnöke szerint e szerek hatékonyságát nemzetközi gyakorlatbizonyítja, Dániában például a teljes forgalom közel 85 százalékát agenerikus gyógyszerek teszik ki. Norvégiában a generikus MMF-t az esetek 34 százalékban használják, a pár hónapja piacon lévő tacrolimust pedigAmerikában alkalmazták már több mint 40 ezer, szervátültetésen átesettbetegeken.

Brázay szerint becslések azt mutatják, hogy a generikus gyógyszerek használata mintegy 25 milliárd euró éves megtakarítást jelent az európai betegeknek és az országok egészségügyi rendszereinek. A transzplantációra váró betegek kezelésénél ez a megoldás éves szinten akár 400 millió forint megtakarítást is eredményezhet, ami akár félszáz új beteg műtétére lenne fordítható.