Gigantikus felvásárlás az amerikai egészségügyi szektorban

A tranzakciót részvénycserével és készpénzzel finanszírozzák: az Express Scripts 71,36 dollárt fizet a Medco papírjaiért, ez összességében 28,8milliárd dollárt tesz ki, emellett a társaság részvényesei 0,81 darabExpress részvényt kapnak minden egyes Medco részvényükért. Az ügyletösszértéke 29,1 milliárd dollárt tesz ki.

A felvásárlási ár a Medco részvényeinek tegnapi záróárához képest 28%-os prémiumot jelent. A tranzakciót mindkét vállalat vezetősége jóváhagyta. Méretét tekintve ez az elmúlt évtized legnagyobb felvásárlása az egészségügyi szolgáltatókszektorában, a korábbi csúcsot a CVS Caremark tartotta 21,7 milliárddollárral.

Az Express Scripts és a Medco is elsősorban adolgozók egészségügyi panaszainak kezelésében nyújt segítséget, azakvizíció révén pedig az Express Scripts piacvezető pozícióra teszszert, mivel árbevétel alapján eddig a Medco volt az ágazat legnagyobbszereplője.

Az Express Scripts részvényei jelenleg 5, a Medco papírjai pedig 12% feletti pluszban tartózkodnak.

Gigantikus felvásárlás az amerikai egészségügyi szektorban

 

Gigantikus felvásárlás az amerikai egészségügyi szektorban

A fúziós piac Amerikában (is) élénkülés előtt áll, ágazati elemzőkkiemelik,hogy a vállalati mérlegek és eredmények jól alakulnak, ahitelkamatok pedig továbbra is alacsony szinteken tartózkodnak. ABloomberg legfrissebb adatai szerint a saját tőke arányos nyereség 24százalékkal emelkedett az S&P index vállalatai esetében, miközben akötvényhozamok 3,6 százalékkal csökkentek. A két mutató között ekkorakülönbség legalább 13 éve nem fordult elő.