GKI-EKI: drágább lett a gyógyszer, kiváltani is nehézkesebb

A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet a felnőtt magyarok gyógyszerkiváltási szokásait, valamint a patikákkal kapcsolatos benyomásait vizsgálta: ezer embert kérdeztek meg egy kérdőíves felmérésben 2013 márciusában.

A patikába járó felnőttek csaknem fele küzd valamilyen krónikus betegséggel, melyre rendszeresen gyógyszert kell szednie. 40 éves kor felett a krónikus betegségek előfordulási esélye egyre növekszik, különösen 60 év felett ugrik meg a rendszeresen gyógyszert szedők aránya – ebben a korcsoportban a válaszadók 93 százaléka jelezte, hogy krónikus betegsége van.

A patikába járó krónikus betegek több mint fele tapasztalta, hogy megszokott orvossága helyett orvosa más, olcsóbb készítményt írt fel, vagy a patikában ajánlottak olcsóbbat, többségük mégis növekvő gyógyszerárakról számolt be. Az elmúlt időszakban a kormány is hozott olyan intézkedéseket, amelyekkel elvileg mérsékelhetnék az árakat, ilyen volt például a vaklicit bevezetése – jegyzik meg a kutatás értékelésében.

A felírt vagy ajánlott olcsóbb készítménnyel kapcsolatban minden ötödik válaszadó érzékelt valamilyen problémát, így döntő többségük vissza is tért a korábbi gyógyszerére.

A gyógyszertárba járó felnőtt lakosság 44 százaléka tapasztalta az elmúlt egy évben, hogy a patika nem tartott abból a gyógyszerből, amit éppen ki akart váltani, és emiatt megkérték, hogy menjen vissza néhány nap múlva, amíg beszerzik – ez az arány 7 százalékponttal nőtt a 3 évvel korábbi állapothoz képest.

Legkevésbé a fővárosi patikák készleteznek, a betegeknek mindössze 46 százalékát tudják azonnal kiszolgálni, 54 százalékukkal már előfordult, hogy kénytelen volt később visszamenni a felírt gyógyszerért.

Általánosságban a krónikus betegek nagyobb arányban tapasztalták, hogy vissza kell menniük a gyógyszerért, mint azok, akiknek nincs olyan betegségük, mely rendszeres gyógyszerszedést igényel.

A patikákba azonban nemcsak a csökkenő készletek, hanem a megváltozott gyógyszerfelírási szabályok miatt is gyakrabban kell a korábbiaknál ellátogatni.

A krónikus betegek 53 százaléka egyáltalán nem ért egyet azzal a változással, hogy bizonyos kivételeket leszámítva most már nem lehet egyszerre kiváltani több havi gyógyszeradagot, havonta el kell menniük a megfelelő dátumozású recepttel a patikába.

Ezt a változást a fővárosiak csaknem kétharmada teljesen elutasítja, míg a többi településtípusnál ez az arány 30 és 40 százalék között ingadozik. A krónikus betegek 37 százalékának komoly nehézséget okoz a havi gyakoriságú gyógyszerkiváltás – derül ki a felmérésből.

A nemrégiben bevezetett patikai szolgáltatások közül a válaszadók 26 százaléka vette már igénybe vette az „információs pult” szolgáltatást, viszont a többi szolgáltatás, így például a vérnyomás-, vércukor-, testzsírtömeg mérés, gyógyszer-házhozszállítás, internetes rendelés kipróbálási aránya elenyésző, azaz nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Forrás: Hvg.hu