Globális ellátási probléma a BCG oltóanyaggal összefüggésben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint fennakadások vannak a tuberkulózis elleni, ún. BCG oltóanyag előállításában. Ennek oka, hogy a globális piac nagyobb részét ellátó két nagy gyártó cégnél késedelmet szenved az előállítás. A nemzetközi piacon kialakult helyzetre való tekintettel, valamint a megfelelő készletezés és oltóanyag-gazdálkodás érdekében az ÁNTSZ már intézkedett a BCG oltások átütemezéséről.

dreamstime_m_34848915

Ennek értelmében július végétől a csecsemők BCG oltása nem a születést követő 4 héten belül történik meg, hanem a szállítás rendeződését követően a lehető leghamarabb. Mindez megfelel az oltási előírásnak, hiszen a BCG oltás 1 éves korig megfelelő hatékonyságú. További intézkedésként a tüdőgondozó hálózattal együttműködve feltérképezik azokat a családokat, ahol tuberkulózis megbetegedés fordul elő, és emiatt az újszülöttek az átlagosnál magasabb kockázatnak vannak kitéve.

A tuberkulózis járványügyi helyzete hazánkban évről-évre egyre kedvezőbb, mely nagyban köszönhető a tüdőgondozó hálózat erőfeszítéseinek, így az oltás átütemezése nem jelent közvetlen járványügyi kockázatot. Ezzel együtt az ÁNTSZ kiemeli, hogy szükség van a BCG védőoltás fenntartására, hiszen csecsemőkorban hatékonyan előzi meg az ún. gümős agyhártyagyulladást és a sokgócú gümős tüdőgyulladást, valamint bizonyított a hatása a gyermekkori tbc esetek előfordulásának csökkentésében is.

A védőoltással kapcsolatban további információk az ÁNTSZ honlapján találhatóak.