Gyógyszer: a betegeket terhelné az újabb megszorítás

Eddig példátlan mértékben fogott össze a kormány újabb megszorításaiellen a gyógyszerpiac. A gyártóktól a forgalmazókon át anagykereskedőkig mindenki azt állítja: nincsenek már tartalékok arendszerben. A piaci szereplők azután emelték fel a hangjukat, hogynemrégen olyan kormányhatározat született, amely a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása érdekében újabbmegszorítási csomag bevezetését irányozta elő, amiben a gyógyszeriparrais újabb teher hárul. Bár a számok még nem véglegesek, a szereplőkszerint ez szinte mindegy is, mert nincs honnan milliárdokatmegtakarítani.

Egy év alatt 188

A Széll Kálmán-tervben foglaltak szerint 2012-2013-ban összesen 120milliárd forinttal kellene megkurtítani a gyógyszerek ártámogatásáraszánt összeget, így a korábbi 300 milliárd helyett már csak 180 milliárd forint jutna az ágazatra. Ezt fejelnék meg a hírek szerint idén tíz,jövőre újabb 30 milliárddal.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete az ebből az alkalommaltartott háttérbeszélgetésen azt jelezte: megtakarítani és a betegekethozzájuttatni a teljes gyógyszerpalettához nem lehet úgy, hogy abetegterhek ne növekedjenek. Leitner György, az egyesület elnöke úgylátja, ha a kormányzat nem változtat a hozzáállásán, vagy gyógyszerekkerülhetnek ki a támogatotti körből (ami adott esetben azt isjelentheti, hogy életmentő készítményekért a betegnek teljes árat, sokszázezer forintot kellene fizetnie), vagy a cégek a gyógyszereiketkivonják a magyar piacról. A hvg.hu-nak korábban több piaci szereplő isazt mondta: legalább tíz olyan gyártó van, amely a jelen feltételekmellett fontolgatja a kivonulást a magyar piacról. (Eddig egy tápszereket forgalmazó cég vállalta nyíltan: nem marad Magyarországon.)

A rossz irányba haladó tendenciát mi sem mutatja jobban Leitnerszerint, minthogy az elmúlt évben 188 terméket vontak ki összesen apiacról. Igaz, hogy ezek nagy része helyettesíthető készítmény, „de atendencia folytatódik, és már a nem helyettesíthető készítményekkövetkezhetnek.” Az innovatív  gyártók szerint ha egyszer nemzetköziszinten megszületik a döntés arról, hogy egy cég kivonulMagyarországról, akkor azt nem fogják visszavonni. Régóta mondják agyógyszerpiaci szereplők, hogy itthon példátlanul magas a támogatásmértéke: egy négyezer forintos gyógyszernél ezer forintot agyógyszeripar finanszíroz. „Az iparág nem tud többet beforgatni. Aprobléma az, hogy már a kiindulópont is hamis: Magyarország már egy jóideje nem költ sokat gyógyszerre.”

Élekor szerinti támogatást vezetnének be

Az egyesület szerint legalább ekkora probléma az is, hogy számosgyártó már be sem hozza a készítményeit Magyarországra a kedvezőtlengazdasági helyzet miatt. Becsléseik szerint több tucat gyógyszer áll így sorban. Korodi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke korábban a tervezett megszorításokkal kapcsolatban azt mondta a hvg.hu-nak: nemlehet tovább faragni a gyógyszerkasszából a betegterhek növekedésenélkül.

Erre utalt Leitner György is, és a Generikus Gyógyszergyártók ésForgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete is. Ez utóbbiszervezet szerint  is elkerülhetetlen, hogy a tervbe vett, továbbielvonások terhén a betegek is osztozzanak – írta a Medical online. Így a magyarországi és a külföldi cégek szervezeteihez  hasonlóan agenerikus gyártók sem tartják elkerülhetőnek a dobozdíj alkalmazásánakkiterjesztését.

Újdonságnak számít a fizetőképesség alapján differenciált térítésidíjak bevezetésének felvetése. A generikus és az innovatív gyártókszervezetei még tavaly készítettek közösen ezzel kapcsolatban egyrészletes tanulmányt. Számos adatot összevetve az életkorból adódóanyagi teherbíró képességgel jutott arra a két szervezet, hogy megoldást jelenthet a támogatási kulcsok életkor szerinti differenciálása,mégpedig oly módon, hogy a 18 év alattiak és a 65 év felettiek nagyobb,míg a 18-65 év közöttiek kisebb gyógyszerár-támogatásban részesülnének.

A szakmai szervezetek nem is annyira burkoltan azt mondják tehát:elkerülhetetlen, hogy a kormány ne emelje a térítési díjakat. A gyártóktöbbsége –ahogyan azt Leitner is mondta- a 300 forintnál kisebb térítési díjakat növelné. A jelenleg patikákban kapható több mint négyezertámogatott gyógyszerből valamivel több, mint 1500-ért kell háromszáz,vagy ennél kevesebb összeget fizetni. A készítmények nagy többségesúlyos betegségek drága gyógyszerei, amelyek árát 100 vagy 90százalékkal támogatja a biztosító.